2015-2016-os tápanyag reakciós kísérletünk eredményei

 
2015-16-os gazdasági évben Zalaszentgrót környékén egy 62 hektáros területen állítottunk be összehasonlító kísérletet Saaten-Union GENIUS fajtájú búzával. Május 20-án levélmintákat vettünk a kontroll és kezelt területről is. Az eredmények az alábbi ábrán láthatóak. Az összehasonlíthatóság okán bizonyos eredményeket 10-el és 100-al megszoroztunk, hogy egy koordináta rendszerben lehessen összehasonlítani az adatokat A Fe, Mn, Cu, Zn és B mennyiségének mértékegysége ppm, a többié %. 
 

1. kép: Saaten-Union GENIUS őszi búza fajta
 
A makro elemeknél (NPK) az eltérés hiba határon belüli.

A Sileno® N-micro® Kalászos mikroelem bevonatos nitrogén műtrágyával kezelt parcellára nem szórtunk káliumot, mivel jó volt az ellátás. Láthatóan nem volt különbség a kálium alaptrágyát kapott üzemi kontrollhoz képest.

Üzemi összehasonlító kísérlet eredménye 4x15 ha–os parcellákon:
 
 
1. ábra
 
 
A kísérleti parcellák műtrágya ellátása:
 
HATÓANYAG (Kg / Ha) N P K
Sileno®
N-micro® Kalászos
Üzemi kontroll 160 52 60 0
Kezelés Sileno® N-micro® Kalászos műtrágyával 175 62 0 200 Kg / Ha
1. táblázat

 
Az üzemi parcellákon UAN oldatot alkalmaztak illetve MAP (12:52 %) és Kálisó (60 %) műtrágyákat. Lombtrágyázás nem volt a mintaszedés pillanatáig.

A 200 Kg/Ha  Sileno® N-micro® Kalászos trágyával kezelt területeken egy lombtrágya kezelés volt keserűsóval, de láthatóan a magnézium tartalom nem növekedett meg tőle.
 
A mikroelem tartalom egyértelműen növekedett a Sileno® N-micro® Kalászos kezelés hatására, különösen a búza számára fontos mikroelemeknél pld. réz, mangán, cink és bór.

Tekintve, hogy a makroelemek beépülését a többi elem megfelelő szintű jelenléte biztosítja, reméljük, hogy az előző évekhez hasonlóan a növény az idén is a termés mennyiségének és minőségének emelkedésével hálálja meg a gondoskodást.

 
További információk, megjegyzések:
 
  • Termékpalettánkon őszi káposztarepcére és más őszi vetésű növényekre is van speciális tápanyag-utánpótlási technológiánk, költségkímélő ajánlatunk.
  • Foglakozunk granulált kalciumoxid forgalmazásával, ami olcsón és gyorsan megoldja a mészhiány okozta problémákat a felesleges magnézium bevitel elkerülése mellett.
  • Kiváló képességű gabona és repce vetőmagokat is forgalmazunk illetve teljes körűen integráljuk a termelést.
     
2. kép: virágzó őszi káposztarepce tábla
 
 
Amennyiben további információra van szüksége vagy személyre szabott árajánlatot szeretne kapni, kérem keressen minket az alábbi elérhetőségek valamelyikén!
 

Kovács Attila
növényvédelmi szakmérnök
kereskedelmi képviselő

A bejegyzés szerzője
 
     Dr. Szabó Balázs
     agrárkémikus
     cégvezető-tulajdonos


     Mobil: 06/30 267-6606
 
Vissza