JGP® referenciáink

 
Török Tamás (ügyvezető; Kabala-Ménes Kft.) - Gutorfölde

Cégünk összesen 380 ha területen gazdálkodik. A Jó Gazda Program® keretében megvalósuló helyspecifikus gazdálkodás iránt akkor kezdtem komolyabban érdeklődni amikor az őszi búza betakarításakor kocsinként vettek mintát és a táblán belül jelentős eltérések mutatkoztak a minőségi paraméterekben. Később vettem észre azt, hogy a termés mennyiségének növekedésével egyenes arányban romlik a minőség. Ebből arra következtettem, hogy a homogén tápanyag-utánpótlás miatt a jobban termő területeken kevés volt a nitrogén a megfelelő minőséghez. 
Tavalyi évben tudtam először a helyspecifikus tápanyag-utánpótlás után aratni, és megszűnt a táblán belüli eltérés a minőségben, azaz azonos minőségű terményt tudtunk előállítani táblán belül.

 
Mivel a talajadottságaink nem túl jók, ezért a műtrágya költség növelésével óvatosan kell bánnunk, ezért a meglevő forrásainkat elsősorban azokon a területeken használjuk fel ahol a talaj adottságok nagyobb jövedelmezőséget biztosítanak. Ehhez ez a program nagy segítséget nyújt. A szükséges információk összegyűjtését s feldolgozását a szórástérképek elkészítését a mikroelemes Sileno® műtrágyák biztosítását  a Dr. Szabó Agrokémiai Kft. végzi ezzel nekem sokkal több időm marad a termelés szervezésére.