Talajmintavétel

 
GPS készülékekkel, előre megtervezett útvonalakon illetve mintavételi pontokon (digitális talajmintavételi térképek segítségével) történő talajmintavételi szolgáltatások is elérhetőek precíziós szolgáltatásaink között.
 
 
1. Tábla szintű hagyományos talajmintavétel (rácshálós)
 
A táblákat 5 hektáros rácsos szerkezetű mintaterekre osztjuk és a mintereken belül cikk-cakkban vagy egy átló mentén (digitális talajmintavételi térkép alapján) átlagban 25 részmintát szedünk. Ez a 25 részminta adja az adott mintatér átlag mintáját, melyet egy akkreditált laboratóriumban a megrendelés típusának függvényében (egyszerűsített, bővített vagy teljeskörű vizsgálat) bevizsgáltatunk. A vizsgálat átfutási ideje (így az eredmények kézhez kapásának határideje) általában 3-4 hét.
 
 
1. kép: Rácshálós talajmintavételi térkép átnézeti képe terepi GPS készüléken
 
2. Helyspecifikus (homogén termőzónákból történő) talajmintavétel
 
A táblákat a rendelkezésünkre álló adatbázisok, illetve információs források segítségével (multispektrális légi felvételek vagy egyéb földi NDVI szenzorok adatai, hozamtérképek, stb.) homogén mintaterekre osztjuk (ezek mérete akár teljesen eltérő lehet az 1 hektártól egészen a 3,5 hektárig) és a mintereken belül cikk-cakkban vagy egy átló mentén (digitális helyspecifikus talajmintavételi térkép alapján) átlagban 15-25 részmintát szedünk. Ez a 15-25 részminta adja az adott mintatér átlag mintáját, melyet egy akkreditált laboratóriumban a megrendelés típusának függvényében (egyszerűsített, bővített vagy teljeskörű vizsgálat) bevizsgáltatunk. A vizsgálat átfutási ideje (így az eredmények kézhez kapásának határideje) általában 3-4 hét.
 
Ezzel a technológiával a lehető legreprezentatívabb talajvizsgálati eredményeket kapjuk, mivel így nem keveredik többféle talajtípusból, talajszerkezetű talajból megszedett, illetve tápanyag-ellátottságú részminta egybe.
 
 
2. kép: Helyspecifikus talajmintavételi térkép (homogén termőzónákkal, talajmintavételi útvonalakkal- és pontokkal valamint mintaszámokkal)