Sileno® referenciáink

 
Szommer Szabolcs - Nagykanizsa
 
"100 hektáron gazdálkodom Nagykanizsa mellett. Két éve használok Sileno® műtrágyákat. Régebben egyedül lombtrágyákkal oldottam meg a mikroelem utánpótlást és komplex vagy kevert műtrágyát használtam alapműtrágyának. A Dr. Szabó Agrokémiai Kft. növény és talajspecifikus mikro és mezo elem tartalmú Sileno® műtrágyákat szállít számomra. Ezekkel egy menetben tudom megoldani az összes szükséges elem talajba történő kijuttatását. Ugyan azért az árért sokkal több hatóanyagot tudok kijuttatni és mivel nem keverem a gombaölő szereket a lombtrágyákkal ezért hatékonyabb a gombák elleni védekezésem is. Tavaly az őszi árpám a legszebb volt a környéken és általában a növényeim nagyon jó kondícióban vannak miközben a költségeim nem növekedtek.
 
Szeretnék a helyspecifikus gazdálkodással is foglalkozni, de a kis terület miatt egyenlőre nem tudunk beruházni a szükséges gépekbe. 

 
 
Török Tamás (ügyvezető; Kabala-Ménes Kft.) - Gutorfölde

Cégünk összesen 380 ha területen gazdálkodik. A Jó Gazda Program® keretében megvalósuló helyspecifikus gazdálkodás iránt akkor kezdtem komolyabban érdeklődni amikor az őszi búza betakarításakor kocsinként vettek mintát és a táblán belül jelentős eltérések mutatkoztak a minőségi paraméterekben. Később vettem észre azt, hogy a termés mennyiségének növekedésével egyenes arányban romlik a minőség. Ebből arra következtettem, hogy a homogén tápanyag-utánpótlás miatt a jobban termő területeken kevés volt a nitrogén a megfelelő minőséghez. 
Tavalyi évben tudtam először a helyspecifikus tápanyag-utánpótlás után aratni, és megszűnt a táblán belüli eltérés a minőségben, azaz azonos minőségű terményt tudtunk előállítani táblán belül.

 
Mivel a talajadottságaink nem túl jók, ezért a műtrágya költség növelésével óvatosan kell bánnunk, ezért a meglevő forrásainkat elsősorban azokon a területeken használjuk fel ahol a talaj adottságok nagyobb jövedelmezőséget biztosítanak. Ehhez ez a program nagy segítséget nyújt. A szükséges információk összegyűjtését s feldolgozását a szórástérképek elkészítését a mikroelemes Sileno® műtrágyák biztosítását  a Dr. Szabó Agrokémiai Kft. végzi ezzel nekem sokkal több időm marad a termelés szervezésére.