EOS Növény Monitoring

 

A 2015-ben alapított EOS Data Analytics, INC. technológiai vállalat EOS Növény Monitoring rendszere egy komplex műholdas megfigyelő platform, amelyet a cég az innovatív precíziós gazdaságok és mezőgazdasági termelők, szaktanácsadók számára fejlesztett ki. A platform a saját és más különböző műholdas rendszerek adatait integrálja földi megfigyelő állomások adataival, így nem csak a növények aktuális állapotát jellemző indexek adatokat (NDVI, GNDVI, NDRE, MSAVI, RECI, NDMI) szolgáltat 3-5 naponta folyamatosan, de a teljes vegetációs idő alatti történeti időjárási adatokat, vegetációs index változásokat és 14 napos, nagy pontosságú csapadék és hőmérséklet előrejelzést is nyújt valamint a növények fejlődési stádiumáról is folyamatos információt biztosít a felhasználók számára. A feltöltött táblákra vonatkozóan részletes domborzati- és terület lejtési adatok is elérhetőek, ezzel támogatva az elemzések, döntések megalapozottságát.

A platformon belül egy felületen láthatjuk és egyben kezelhetjük a tábláinkra vonatkozó adatokat, pl. vetéterv- és vetésforgó adatok, vetési- és aratási időpontokat, a betervezett és elvégzett munkaműveleteket, a különféle vegetációs, zónázási, produktivitási (termőképességi) térképeket, a növényeink fenológiai stádiumát és nem utolsó sorban a területeinkre interpolált időjárás adatokat is.
 
Szolgáltatók, tanácsadók részére is kíváló megoldásokat nyújt a platform, a területek csoportosíthatók akár partner gazdaságonként is, így könnyedén elkülöníthetőek és szűrhetőek a megrendelőkre vonatkozó precíziós gazdálkodási adatok. Ezen felül szezonális munkák esetén akár az összes partner gazdaság azonos növényi kultúrájára is rászűrhetünk, így egy felületen átláthatjuk a tanácsadás alá eső területek, kultúrák aktuális fejlettségi állapotát.

Az EOS Növény Monitoring rendszer egy internet alapú szolgáltatás, így bármikor, bárhonnan elérhetjük adatainkat, a webböngésző funkunkcióit kihasználva pedig magyar nyelvű fodításban is elérhető a szolgáltatás. Beregisztrált felhasználóként a mobil eszközre telepített alkalmazással tehát a helyszínen is eléjük a területeink adatait. A rendszer felületén előre megjelölt problémás területeket a terepszemlék során a táblákon is ellenőrizhetjük, művelési hibákat, kártevőket, gyomfoltokat feltételezve oda irányíthatjuk akár a növényvédősünket is. A területen készített fényképet, megjegyzéseket a rendszer menti a felületre, így később az irodában is átnézhetjük az adatokat és döntést hozhatunk pl. a soron következő növényvédelmi- vagy műtrágyázási beavatkozásokról.

Feláras szolgáltatásként a legtöbb műhold alapú szolgáltatónál nagyobb felbontású képekhez is hozzá juthatunk az EOS saját műholdrendszer fejlesztésainek köszönhetőek, így elérhető a valódi színes képek esetén az 1,5 méteres, míg multispektrális képek esetén a 2,8 méteres felbontás. A rendszernek részei SAR (Syntetic Aperture Radar) érzékelővel felszeret műholdak is, ezen adatok alapján jóval kisebb a kitakart, árnyékban lévő terület. A magas szintű felhő maszkolásnak eredményeképpen a kapott index adatok sokkal pontosabbak.
 
 
           
 
 

Modulok és funkciók
 
 
 
Ebben a modulban érhetők el a különféle hisztorikus ill. idősoros vegetációs- és nedvesség index elemzések. Egy felületen láthatjuk a feltöltött és kiválasztott táblákra vonatkozó vegetációs index térképeket, a vegetációs időszakban mért időjárási adatokat és a rendszer a növényeink fejlődési fázisait is megjeleníti. Lehetőség van a növényi kultúrák idősoros index adatainak visszanézésére, és akár azok összehasonlítására osztott képernyőn, különböző időpontokban és/vagy eltérő index feldolgozásokkal is. A nagy pontosságú domborzati- és terület lejtési térképek is segítik az elemzéseinket. A platform folyamatosan e-mailben is informálja a felhasználót a táblákra újonnan elérhető műholdfelvételekről, a vegetációs index értékek folyamatos változásairól.
 
 

 
 

A pontos időjárás adatok visszanézhetőek és letölthetőek, tábla szinten, akár a vetés időpontjától kezdődően. Nemcsak a napi adatok láthatóak, hanem az adott időszakban felhalmozódott csapadék és hőmérsékleti- ill. hőösszeg adatok is. Az időjárási adatokat össze lehet hasonlítani az elmúlt 5 év átlag időjárási adataival is, továbbá a rendszer figyelmezteti a felhasználót a várható fagy-, hő- illetve vízstresszre is. Tábla szinten kapunk nagy pontosságú időjárás előrejelzési adatokat 14 napra. Ebben a menüpontban van lehetőség saját időjárás állomás csatlakoztatására, ami tovább növeli az előrejelzés pontosságát.
 


 
 
 
Határszemle, feladat kiosztás (Scout tasks):

Ezen a felületen tudunk a kollégáknak, tanácsadóknak feladatokat kiadni. Ha valami rendelleneséget tapasztalunk az adatok alapján, legyen az feltételezett betegség, kártevő megjelenése vagy gyomosodásra utaló jelek, a terület pontos megjelölésével jelezhetjük hogy az anomália terepi megfigyelésére lehet szükség. A mobil alkalmazás segítségével a megjelölt pontra navigálhatunk, ott fényképpel és megjegyzéssel láthatjuk el a kiadott feladatot, majd ha nincs több teendő vele, lezárhatjuk és a későbbiekben visszaellenőrizhetjük. Ezzel a megoldással a teljes gazdaságunk területén időben felderíthetjük a termés csökkentő kockázatokat, késlekedés nélkül megkezdhetjük a szükséges beavatkozásokat.
Tábla vezérlő (Field leaderboard):

Ezen az oldalon a területek jellemzőire szűrve (tulajdonos, aktuális növényi kultúra, dátum) sorba helyezhetjük területeiket különböző kritériumok alapján. Ilyenek a terület nagyság, vegetációs index, index változás és legfrissebb műhold kép dátuma. A lista mező végén ikon méretben megjelenik a tábla az aktuális vegetációs megjelenítéssel. Így könnyen átláthatjuk és kiválaszthatjuk, hogy melyik területtel kell foglalkoznunk és egyből meg tudjuk nyitni a tábla növény monitoring oldalát is.
 
 
 
 
 

Kiválaszthatjuk, hogy melyik időpont és milyen index alapján hozza létre a rendszer a zónalehatárolást. Az index alapú zóna létrehozáson kívül lehetőség van akár több éves idősoros adatok alapján produktivitási (termőképességi) térképek létrehozására is. A létrehozott térképek a kijuttatandó anyag mennyiségének megadásával többféle fájlformátumban is letölthetők (pl. .SHP (általános, John Deere, Amazone, Trimble), ISO-XML).


 
 
 
Digitális gépi munkanapló (Field activity log):

Ezen a felületen lehet tábla szinten nyilvántartani a gépi munkákat, beütemezni a tervezett időpontot és a költségeket, majd a munka végeztével rögzíteni lehet a tényleges adatokat.
Adatkezelő (Data manager):

Az elvégzett gépi munkák adatait (tényleges kijuttatási térképek) a munkagép vezérlő monitorjából letöltve (tömörített .shp fájl formátumban) ide importálhatjuk be és a tény kijuttatási adatokat grafikusan is megjeleníthetjük.
 
 
 
           
 
 

A platform használatának előnyei
 

- 3-5 naponta új műholdkép a területekről, 2016-tól kezdődően

- 6 féle vegetációs index (NDVI, GNDVI, NDRE, MSAVI, RECI, NDMI), amelyek segítségével a vegetációs időszak teljes hosszában, a növények fejlődési stádiumától függő indexek alkalmazásával a legpontosabban lehatárolhatók a homogén termőzónák és megtervezhetők a kijuttatási (VRA) térképek
 
- továbbfejlesztett, mesterséges intelligencián alapuló felhő maszkolási technológia ereményeként tisztább és sűrűbben elérhető műholdfelvételek, pontosabb vegetációs index adatok
 
- közvetlenül a táblákra vonatkoztatott hisztorikus időjárási adatok 2008-ig visszamenően
 
- tábla sepcifikus 14 napos időjárás előrejelzés, a rendszer automatikusan figyelmezteti a felhasználót a várható fagy- hő- illetve vízstresszre
 
- Exportálható adatok (vegetációs index térképek, időjárási adatok, domborzati térképek, stb.)
 
- A platform részeként működő mobil alkalmazás és a „Határszemle (Scout tasks)” modul segítségével megvalósíthatók a digitálisan és térben is dokumentált terepszemlék, így elősegítve a gyors, precíziós adatközpontú helyspecifikus növényvédelmi- és egyéb gépi munkák kivitelezését (a rögzített határszemle riportok lementhetők és kinyomtathatók)
 
- A kijuttatott input hatóanyagok, műtrágyák hatásának és a növények fejlődésének elemzése az idősoros vegetációs idexek és a történeti időjárási adatok összehasonlításával a Monitoring modulban elérhető osztott képernyő funkció illetve a Táblavezérlő modul segítségével
 
- Helyspecifikus talajmintavételezéshez és differenciált input anyag kijuttatáshoz is használható Termőképességi- és vegetációs index térképek létrehozása előre meghatározott idősoros műholdfelvételek alapján
 
- A növények fejlődési stádiumának tábla szinten történő nyomonkövetése a nemzetközi BBCH skála alapján
 
 
           
 
 
 
 

Kérdése van?
 
Keresse kollégáinkat az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
 
 
     Szabó Kornél
      ügyvezető

 
 
 
     Mobil: 06/30 523-0798
     E-mail: szabo.kornel@jogazdaprogram.hu