"Nem csak az ördög a nyereség is a részletekben rejlik" - milyen kihívásokkal néz szembe a hazai szántóföldi növénytermesztés

 
A 2020. február 5-i, székesfehérvári konferenciánkon Dr. Szabó Balázs, a Jó Gazda Program® alapítója is előadást tart "A mikroelem trágyázás technológiája, eredményei és megtérülése kisparcellás kísérletek alapján, Sileno® műtrágyákkal" címmel. A mostani blog bejegyzésünkben az ő gondolatait osztjuk meg a hazai szántóföldi növénytermesztés kihívásairól és a konferencia egyik kiemelt céljáról.
 
Fotó: Dr. Szabó Balázs (Forrás: saját forrás)

"A gyakorlatban felmerülő fontos kérdés, hogyan alkalmazkodjunk a mikroelem ellátás optimalizálásával a talajminőség változásához térben és időben. Csak részben igaz, hogy a fajtákban rejlő terméspotenciál kihasználatlanságát a termelőtől független tényezők okozzák. Valójában jelentős az olyan tényezők befolyása, amelyeket a gazdálkodó maga alakíthat.

A talajadottságok ismeretében, például, módunk van választani a szántóföldi-, a rét-legelő- vagy éppen az erdészeti hasznosítás között. Értelmetlen dolog szántóföldi hasznosításban tartani, 300-400 ezer HUF / ha ráfordítással, olyan területeket, amelyeken csak veszteséggel folytatható a szántóföldi növénytermesztés. A közepes vagy annál jobb adottságú területeken viszont sokkal intenzívebb gazdálkodást kell megvalósítanunk.

A vetésforgó, a talajművelési módok, a vetésidő- és mód, a növényvédelem és a tápanyag-utánpótlás döntő hatással vannak a gazdaságosságra és a megfelelő, okszerű kivitelezésük stabil jövedelmi viszonyokat teremt a gazdálkodónak. Meg kell továbbá becsülni az évi 2-3 %-os árbevétel növekedést is, hiszen a 10 éven keresztüli 2-3%-os évi növekedés a végén akár 30 % versenyelőnyt is jelenthet az átlaghoz képest.
 
A székesfehérvári rendezvény vezérelve a tudományos alapok és a technikai-gazdasági megvalósíthatóság egyensúlyának elősegítése.

Mottóm: Nem csak az ördög a nyereség is a részletekben rejlik."

Dr. Szabó Balázs

 

A rendezvény helyszíne és időpontja:

 
2020. február 5. (szerda) 10:00 - 14:30 - Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar (8000 Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3.)
 
 
 
A rendezvény további részletei és regisztráció:
 
 

A bejegyzés szerzője
 
 
     Szabó Kornél
     ügyvezető
     mezőgazdasági mérnök
 
 
     Mobil: 06/30 523-0798
 
Vissza