"A mezőgazdálkodás versenyképességének fenntartásához vagy javításához teljesen új szemlélet és tudás szükséges" - Dr. Szieberth Dénes

 
A 2020. február 5-i, székesfehérvári precíziós gazdálkodási konferenciánkon Dr. Szieberth Dénes, a Magyar Kukorica Klub elnöke is előadást tart "Nagy kukorica termések elérésének útja Magyarországon és az Egyesült Államokban" címmel. Mai blog bejegyzésünkben az ő gondolatait osztjuk meg előadásának témájával és a hazai kukoricatermesztés kérdéskörével kapcsolatban.
 
Fotó: Dr. Szieberth Dénes (Forrás: Dr. Szieberth Dénes)

"Előadásomban arra fektetem a hangsúlyt, hogy a mezőgazdálkodás versenyképességének fenntartásához vagy javításához teljesen új szemlélet és tudás szükséges. Ennek érzékeltetésére a szemesterménynek termesztett kukorica a legjobb példa, mert a termesztés súlya miatt megkerülhetetlen, a termesztés-technológiai változatok jól kitaposott úton haladnak, egyúttal a tudományos-technikai eszközrendszer kipróbálásának és fejlesztésének is legkedveltebb, leginkább lefedett terepe
 
Nem véletlen, hogy a hazai lehetőségeket az amerikai helyzet tükrében mutatom be, hiszen a mai Amerika az összes, a termesztéssel kapcsolatba hozható tényező kutatásában, bevezetésében és alkalmazásában élen jár. Igyekszem rámutatni a már előállított tudás és annak hatáspontjai közötti kapcsolatok működésének fontosságára.

Nem feledkezem meg arról sem, hogy felhívjam a figyelmet: az új technológia eljárások követése megkerülhetetlen, költséges, és a megtérülés kulcsa az adott helyre, adott évben kiválasztott fajta, a kukorica esetében a hibrid, s képviselője (szoftverének adathordozója), a megvásárolt vetőmag.

A Dr. Szabó Agrokémiai Kft. által 2020. február 5-én rendezendő konferencián azért vállaltam társszervezői szerepet és előadói megjelenést, mert látom: Magyarországon a gazdák nagy része már jelentős értékű „precíziós” eszközt és berendezést vásárolt, de a használathoz szükséges infrastruktúra és tudás szinte semmit sem fejlődött. Félő, hogy a rendkívüli módon felgyorsuló fejlesztések következtében a befektetések anélkül amortizálódnak, hogy a következő lépéshez szükséges fedezetet kitermelték volna.

Fontosnak tartom, hogy minél többen hallják meg a hívó szót és jöjjenek el – a megtérülésről lesz szó!"

Dr. Szieberth Dénes

 

A rendezvény helyszíne és időpontja:

 
2020. február 5. (szerda) 10:00 - 14:30 - Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar (8000 Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3.)
 
 
 
A rendezvény további részletei és regisztráció:
 
 

A bejegyzés szerzője
 
 
     Szabó Kornél
     ügyvezető
     mezőgazdasági mérnök
 
 
     Mobil: 06/30 523-0798
 
Vissza