"Miért látom szükségét a precíziós gazdálkodási módszerek alkalmazásának?" – Vadász Csabával beszélgettünk

 
Vadász Csabával 3 éve ismerkedtem meg, mikor is úgy döntött, hogy lépéseket tesz a precíziós gazdálkodás egyes módszereinek bevezetése felé. Már az első találkozásunk alkalmával egy nagyon lelkes, aktív, innovációkra nyitott kollégát ismerhettem meg a személyében, akinek gondolataiban már régóta ott motoszkált a kíváncsiság, vajon hogyan lenne érdemes elindulni a helyspecifikus gazdálkodás útján.
 
Itt már meg is kell említenem, hogy Csaba óriási szakmai tudással és több évtizedes termelői- és kereskedelmi gyakorlattal rendelkezik: Szarvason végzett öntözéses növénytermesztő és meliorációs üzemmérnökként, már 30 éve dolgozik a mezőgazdaságban, 12 évet dolgozott egy amerikai vetőmagos cégnél, ahol rengeteg kísérletet állított be és értékelt. Továbbá új típusú szövetkezetek létrehozásában is részt vett még 1999-ben, majd 2003-ban és ma is az Agropa Szövetkezet elnöke. Jelenleg 580 ha szántó terület műveléséért felel Veszprém megyében, Pápa mellett Mezőlak térségében, ami részben saját és baráti tulajdon, kisebb részben bérlemény. A betakarításon kívül minden munkát saját eszközökkel végeznek, a szárítást és tárolást bízza csak a szövetkezetekre.
 
Fotó: Vadász Csaba (Forrás: Vadász Csaba)
 
Visszatérve az együttműködés kezdeteihez, Csaba a precíziós gépberuházások területén már évekkel ezelőtt előrelépett (voltak évekre visszamenően hozamtérkép adatai, traktoraiban robotkormányzást használt már és 2018-ban megérkezett a differenciált kijuttatásra alkalmas műtrágyaszórója is). Idestova 2 éve kezdtünk ténylegesen együttműködni, először a precíziós adatgyűjtési- és feldolgozási szolgáltatásokban, majd a helyspecifikus tápanyag-utánpótlási és differenciált tőszámú vetési munkák tervezési valamint térképészeti folyamataiban.

„A precíziós gazdálkodás alapjaival 2 éve ismerkedtem meg és vezettem be a gazdaságomba. Jelenleg táblára- és növényre adaptált tápanyag visszapótlást, táblán belüli differenciált műtrágya kijuttatást, hasonló módon táblára adaptált szemenkénti differenciált tőszámú vetést valósítunk meg kukoricában és napraforgóban is. 2019 őszén először próbálkoztunk például széles sortávú repce szemenkénti vetéssel.
Előadásomban arról beszélek majd, hogy miért láttam szükségét annak, hogy a precíziós gazdálkodás néhány alapelemét használjam, illetve milyenek az eddigi tapasztalataim.”
 
Vadász Csaba
Mezőlak
 
 
Vadász Csaba előadást tart "Precíziós gazdálkodás bevezetése és tapasztalatai egy középméretű gazdaságban" címmel az idei kiemelt precíziós gazdálkodási konferenciánkon, mely jövő héten szerdán (2020. február 5.) kerül megrendezésre Székesfehérváron.
 
 
 

A rendezvény helyszíne és időpontja:

 
2020. február 5. (szerda) 10:00 - 14:30 - Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar (8000 Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3.)
 
 
 
A rendezvény további részletei és regisztráció:
 
A KONFERENCIA MEGTELT
 

A bejegyzés szerzője
 
 
     Szabó Kornél
     ügyvezető
     mezőgazdasági mérnök
 
 
     Mobil: 06/30 523-0798
 
Vissza