Őszi repce tápanyag-utánpótlási technológiai csomagok

 
 
Próbálja ki az egyedi összetételű, mikroelem bevonatos Sileno® műtrágya családot és nyerjen egy 2 főre szóló, 2 éjszakás wellness hétvégét a hévízi Hotel Európa Fit****-be!
 
 

Tekintve, hogy a Sileno® műtrágyák és a Terracalco 95 kalciumos talajjavító együttes alkalmazása évek óta kiemelkedően kedvező hatást fejt ki a kalászosok és a repce termés mennyiségére, a Dr. Szabó Agrokémiai Kft. 2020.07.26. és 2020.08.16. között egyedi, kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosít az alábbi mikroelemes Sileno® műtrágyákra és Terracalco 95 kalciumos talajjavító anyagra.
 
Miért érdemes együtt megvenni és használni a két terméket?
 
Mint az alábbiakban ismertetett, rövidített kísérleti értékelésből is kitűnik, repcében a hagyományos technológiához képest 4,5 t/ha-os termelési szinten a Sileno® műtrágyázási technológia 39.000 HUF/ha-al több eredményt biztosít, a 300 kg/ha Terracalco 95 kalciumos trágya őszi használata pedig további közel 36.000 HUF/ha nyereséget.  A két technológia összekapcsolása tehát kiemelkedő nyereségességet eredményezhet.
 
Ehhez nem kell új vetőgépet venni, új traktorokat, talajművelő gépeket beszerezni. Elég, ha megfogadja a tanácsunkat a fajtaválasztásnál, a technológia kiválasztásánál és komoly esélye lesz hasonló eredményekre.

Kérjük, olvassa el az alábbi kísérleti eredményeket, amelyben nem csak az eredményekről, hanem a termelés körülményeiről is szó lesz.
 
 
2020-as Sileno® Bemutató Farmokon végzett kísérletek eredményei: a Sileno® mikroelem bevonatos NPK műtrágyákkal és a Terracalco 95 termékkel végzett kísérleti kezelések hatása repcében.
 
1. A 2020-as tápanyag-utánpótlási tesztjeink célja az volt, hogy releváns információt szerezzünk arról, hogy a hagyományos NPK ellátással kezelt repce termése milyen viszonyban van a kétszer lombtrágyázott valamint a többféle, kiegyenlített mikroelem tartalmú Sileno® műtrágyázási technológiával kezelt repce termés eredményeivel.
 
A kezeléseket 5 ismétlésben állítottuk be. A tőszám 350.000 - 400.000 tő/ha között volt. A vetés időpontja 2019. augusztus 25-re esett. A csapadék viszonyokra jellemző, hogy 2020. márciusa-májusa között fele annyi csapadék esett mint átlagos években (~90 mm) . A talaj 5 pH feletti homokos vályog, barna erdőtalaj. A terület évek óta mikroelemes műtrágyával és Terracalco 95 kalciumos trágyával kezeljük, ennek következtében a mikroelem tartalom a kontroll esetén is magasabb mint a hagyományos művelésű talajoknál. A viszonylag magas kontroll termés ennek is köszönhető.

Az eredmények (lásd. 1. grafikon) azt mutatják, hogy a hagyományos műtrágyázási technológia még a plussz két lombtrágyás és kénes többlet kezelések esetén is minimális eredménnyel járt. Ez annak a jele, hogy nem a kontroll kezelésekkel kijuttatott elemek voltak a korlátozó tényezők. A "Sileno® N-micro® Repce (18:5:5) + 8 SO3 + 0.07 B + 0.05 Zn + 0.1 Mn + 0.001 Mo + 10 CaO + 2 MgO" terméket 200-200 kg/ha dózisban, a nitrogén kijuttatás terhére alkalmaztuk. Ősszel a vetőágyba dolgoztuk be sekélyen, tavasszal pedig az első fejtrágyaként alkalmaztuk a fenti összetételt. A kétszer lombtrágyázott és 200 kg/ha dózisban ammónium-szulfát műtrágyát is kapott kontrollhoz képest 10 % (503 kg/ha) terméstöbbletet értünk el a Sileno® repce tápanyag-utánpótlási technológiánkkal. A kontroll össz. költsége 379.000 HUF/ha a kétszeri Sileno® kezelésé 400.000 HUF/ha volt. A megtérülés 60.360 HUF / 21.208 HUF/ha = 2,84 szeres volt. A hektáronkénti nyereség többlet 39.152 HUF.
 
 
1. grafikon: Sileno® műtrágyázási technológia DK Exception hibriden végzett kezelésének hatása repcében
 
 
2. A további tesztjeink célja az volt, hogy információt szerezzünk arról, hogy a hagyományos NPK ellátással kezelt (lombtrágyázott és nem lombtrágyázott) repce termése milyen viszonyban van a többféle, piacon elérhető kalciumtartalmú meszező anyaggal kezelt repce termés eredményeivel.
 
A kezeléseket szintén 5 ismétlésben állítottuk be. A feltételek hasonlóak voltak a Sileno® kísérleteknél leírtakkal.

Az eredmények (lásd. 2. grafikon) szerint a meszező anyag hatékonyságát, a szemcseméret, a kalcium tartalom és a dózis határozza meg.
 
A dolomit 1 és 2 tonna/ha adagolása minimális eredményt hozott, az oldhatóság alacsony szintje miatt. A 10 tonna/ha dózisban történő adagolása túl drága és bonyolult, nem beszélve a kalcium és magnézium antagonista hatásáról.
 
A granulált kalcium-karbonát finom porrá esik szét. Ez 510 kg/ha dózisnál hasonló eredményt hozott, mint a Terracalco 95 300 kg/ha-os adagja, de mivel az ára hasonló, ezért kisebb eredményt (27.898 forintot) értünk el vele hektáronként, mint a Terracalco 95 termékkel.
 
Összességében a Terracalco 95 200-300 kg/ha dózisa a legcélszerűbb adagolás, mert pénzügyileg és a hatását tekintve is ez a legeredményesebb. A kontrollhoz viszonyított 35.960 HUF/ha plusz eredmény magáért beszél, nem említve a kisebb fuvarozási és szórási költségeket és a megtakarított munkaidőt.

Egy kis hatóanyag számolással könnyen belátható, hogy aki a granulált kalcium-karbonátot választja a Terracalco 95-el szemben az a fenti körülmények között hektáronként 8.062 HUF/ha veszteséget vállal.

2. grafikon: Kalciumos talajjavító trágyák DK Exception hibriden végzett kezeléseinek hatása repcében
 
A Sileno® mikroelemes műtrágyák és a Terracalco 95 együttes őszi alkalmazásánál jogosan remélhetjük a két hatás összeadódását. Ez a hatás akár elérheti a 75.112 HUF/ha extra nyereséget is. Az előző években beállított kísérleteinkben hasonló eredmények születtek, ezért a várakozás teljesen megalapozott lehet.
 
 
Közeledvén az őszi kultúrák aratását követő talajelőkészítési- és műtrágyázási időszakához valamint a fenti szakmai elemzés kapcsán szeretnénk ezúton is figyelmébe ajánlani az alábbi, 2020. augusztus 16-ig érvényes,
 
KEDVEZMÉNYES
 
ŐSZI REPCE TÁPANYAG-UTÁNPÓTLÁSI TECHNOLÓGIAI CSOMAG AJÁNLATUNKAT:
 
 
1. Táblázat: KEDVEZMÉNYES ŐSZI REPCE TÁPANYAG-UTÁNPÓTLÁSI TECHNOLÓGIAI CSOMAGOK (2020.07.27. - 2020.08.16.) (nagyításhoz kattintson a képre)
 
 
Továbbá amennyiben a fenti táblázatban szereplő termékekből minimum 11,9 tonna Sileno® műtrágyát és hozzá minimum 11,9 tonna Terracalco 95 terméket vásárol nálunk, akkor részt vesz a sorsolásban,
melynek díja egy 2 főre szóló, 2 éjszakás wellness hétvége a hévízi Hotel Európa Fit****-ben!
 
a fenti kép csak illusztráció
 
* Sorsolás időpontja: 2020.08.21. (péntek) 15:00
 
 
Még mindig azon gondolkodik, hogy megrendelje-e az AKCIÓS termékeket?

Akkor az alábbi képre kattintva nézze meg az idei "Őszi káposztarepce tápanyagreakciós kísérletek online bemutatója" című videónkat és hívja kollégáinkat az alábbi elérhetőségeken!
 
1. videó: "Őszi káposztarepce tápanyagreakciós késírletek online bemutatója" videó (2020.07.02.)
 
 


Kovács Attila
növényorvos
integrációs ágazatvezető

Mobil: 06/30 515-7848
E-mail: kovacs.attila@agrokemiaikft.eu


 

Rózsa Rebeka
gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök
kereskedelmi képviselő

Mobil: 06/30 941-0916
E-mail: novenyvedelem@agrokemiaikft.eu


 

A bejegyzés szerzője
 
 
     Dr. Szabó Balázs
     ügyvezető-tulajdonos
     agrárkémikus
 
 
     Mobil: 06/30 267-6606
     E-mail: drszabo@agrokemiaikft.eu
 
Vissza