Újdonságok az EOS Növény Monitoring Platformon - 2022. november

 
 
Ahogy az EOSDA (EOS Data Analytics - az EOS Növény Monitoring Platform fejlesztője) ügyfeleinek elvárásai és igényei fejlődnek, a cég továbbra is olyan új funkciókkal áll elő, amelyek segítségével egyre jobb földmegfigyelési, monitoring és precíziós gazdálkodási megoldásokat és technológiákat tud biztosítani a gazdálkodók számára.
 
Ezúttal a legtöbb frissítés az EOSDA Növény Monitoring-hoz kapcsolódik, amely egy online, szántóföldi megfigyeléshez fejlesztett műholdas alapú precíziós mezőgazdasági platform.
 
Mindenekelőtt az elmúlt pár hónapban 38 új növényfajtával bővült a platform, köztük áfonyával, borsmentával, olajbogyóval és még sok mással. Az alábbiakban pedig az EOS Data Analytics termékcsapata által az utóbbi időben hozzáadott 8 legfontosabb funkciót mutatjuk be, amelyek még hatékonyabbá és egyszerűbbé teszik a felület már eddig is felhasználóbarát használatát.
 

 
ISO-XML fájlformátum a Zóna- és kijuttatási térképek exportjához
 
Az elkészült kijuttatási térkép letöltése során a felületen kiválasztható az ISO-XML formátum
 
 
A felhasználók mostantól nemcsak .SHP, hanem ISO-XML formátumban is letölthetik a vegetációs zóna- és produktivitási (termőképességi) illetve kijuttatási térképeket. Ez a funkció azon ISO-XML-t támogató terminálokkal és vezérlőmonitorokkal rendelkező ügyfelek számára hasznos, akik változó dózisú műtrágyaszórást és differenciált vetőmag kijuttatást szeretnének megvalósítani.
 
Egy gyors emlékeztető: a Zónázás egy olyan eszköz, amely a változó dózisú input anyagok kijuttatásában nyújt segítséget, és használatával meghatározhatjuk a helyspecifikus talajmintavételi zónákat valamint differenciált kijuttatási térképeket készíthetünk. Ezen zónák meghatározása alapján készül tehát a mezőgazdasági gépekbe illetve kézi számítógépekbe feltölthető kijuttatási térkép vagy zóna térkép.
 

 
ISO-XML fájlformátumok importálása az Adatkezelőbe (Data manager)
 
 
 
Mostantól lehetővé válik az adatok ISO-XML formátumban történő importálása EOS Növény Monitoring platform Adatkezelő (Data manager) moduljába.
 
Ha a felhasználók vezérlő termináljai csak az ISO-XML-t támogatják, most már ezek a formátumok is megjeleníthetők platformon. Leggyakrabban ezt a funkciót a hozamtérképek, illetve a megvalósult (tényleges) kijuttatási térképek feltöltésére és azok adatainak megjelenítésére szokták használni a  termelők. A modul segítségével nyomonkövethetővé és ellenőrizhetővé válnak a kijuttatási- valamint betakarítási folyamatok.
 

 
Állítható részletességi szint a vegetációs térképekhez
 
A nagy (maximum) és közepes (medium) részletességi szint közötti különbség az EOS Növénymonitoring Platformon
 
 
A felhasználók mostantól beállíthatják a vegetációs térképek megjelenítésénél használni kívánt részletezettségi szintet, ami például a változó dózisú nitrogén kijuttatási térképek készítésénél is nagyon hasznos lehet.
 
A vegetációs térképek pontosabb megjelenítése érdekében ajánlott a részletességi szintet a vizsgált területek méretéhez igazítani: kisebb táblákhoz válasszuk a nagy (maximum) részletességi szintet, nagy tábláknál pedig a kis (small)- és közepes (medium) részletességet.
 

 
Zóna- és kijuttatási térképek exportálása John Deere, Amazone és Trimble monitorokba
 
Az SHP fájlok letöltésekor a felhasználó kiválaszthatja azt a márkát, amelynél használni kívánja a zóna- és/vagy kijuttatási térképet
 
 
A különböző input anyagok változó dózisban történő kijuttatása hatékony módja annak, hogy alacsonyabb költségek mellett növeljük a táblák termőképességét. Az EOSDA most befejezett fejlesztésével a kijuttatási térképeket már a John Deere, Amazone és Trimble monitorok számára kompatibilis SHP fájlformátumokban is kiexportálhatjuk.
 
 
 
           
 
 

 
Teljes képernyős nézet a Tábla monitoring modulban
 
A teljes képernyős nézet bekapcsolása a platformon
 
 
A távérzékelési indexek tisztább áttekintése érdekében a Tábla monitoring modulban az EOSDA lehetővé tette a teljes képernyős nézet funkciót.
 
Ennek bekapcsolásához a felhasználónak be kell lépnie a monitoring modulba, ki kell választania a kívánt táblát, és térkép jobb alsó sarkában megjelenő teljes képernyő ikonra kell kattintania.
 

 
Zóna- és kijuttatási térképek direkt linken keresztüli hozzáférése, továbbítása és letöltése
 
 
 
Az EOSDA a zóna- és kijuttatási (VRA) térképek megosztását is kényelmesebbé tette a termelők számára. Ahelyett, hogy például e-mailben történő továbbítás során először le kellene tölteni azokat a felületről, majd csatolni kellene az üzenethez a térképeket, most már egyszerűen csak ki kell másolni, majd beilleszteni az elkészített térképekhez tartozó linkeket az üzenetbe. Amikor a címzett a linkre kattint, a térkép automatikusan letöltődik a készülékére.

Ez a funkció a vegetációs zóna térképeknél és a produktivitási (termőképességi) térképeknél illetve a kijuttatási térképeknél is egyaránt használható.

Fontos! Az egyszer lekért és kimásolt link 10 napig érvényes. 10 nap elteltével a linket újra létre kell hozni.

*A funkció csak a már elkészített és véglegesített térképeknél működik.
 

 
Zóna- és kijuttatási térképek készítése közvetlenül a Tábla monitoring modulból
 
 
 
Egészen eddig, ha a Tábla monitoring modulban böngésztük a táblákról készült vegetációs index térképeket és végre rábukkantunk a megfelelő felvételre, akkor sajnos a modulból közvetlenül nem tudtunk a kiválasztott felvétel alapján zóna- és kijuttatási térképeket létrehozni.

Mostantól viszont a tábla és vegetációs index térkép kiválasztása után megjelenik a "TÉRKÉP LÉTREHOZÁSA" ("CREATE MAP") gomb, így mindig kéznél lesz és nagyon sok időt takaríthatunk meg.

*A "TÉRKÉP LÉTREHOZÁSA" ("CREATE MAP") gomb csak akkor jelenik meg a monitoring modulban, ha egy táblát már kiválasztottunk a táblalistából.
 

 
A mezőgazdasági gépek vezérlő termináljaiból exportált adatok összértékeinek megjelenítése
 
 
 
A szántóföldi gépekből származó precíziós gazdálkodási adatok összegyűjtése, rendszerezése, elemzése egy meglehetősen nehéz és szinte sokszor nyomonkövethetetlen folyamat. Az EOSDA megoldása erre a problémára az Adatkezelő (Data manager) modul, amely mostantól már az ide feltöltött adatok összegeit is meg fogja jeleníteni. Ez lehet például egy adott jármű által egy adott tábláról betakarított termés teljes mennyisége, vagy akár egy traktor műtrágyaszórás során felhasznált üzemanyag mennyiségének össz. értéke.
 
 
 
           
 
 
 
 

Kérdése van?
 
Keresse kollégáinkat az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
 
 
     Szabó Kornél
      ügyvezető

 
 
 
     Mobil: 06/30 523-0798
     E-mail: szabo.kornel@jogazdaprogram.hu
Vissza