Hamarosan fellövik a világ első agrár műholdját, az EOS SAT-1-et

 
 
Az EOS Data Analytics, Inc. 2025-ig 7 db speciális optikai műholdat (SAT) állít alacsony Föld körüli pályára, amely így a világ első, kifejezetten az agrárszektorra fókuszáló műholdhálózata lesz.
 
 
 
 
EOS SAT-1 — az EOS SAT műholdhálózat első tagját, amelyet a Dragonfly Aerospace vállalat teljes egészében maga fejlesztett és épített, már elszállították a Dél-Afrikai összeszerelő üzemből az USA-ba, a SpaceX Cape Canaveral-i kilövő állomására. Itt elvégzik rajta a felküldés előtti utolsó teszteket, és a Transporter-6 nevű misszió keretén belül juttatják fel az űrbe.
 
 
 
 
Tesztek és ellenőrzések ezreit követően az EOS SAT-1 tehát végre készen áll, hogy kb. 20 nap múlva Föld közeli pályára állítsák (LEO - Low Earth Orbit), illetve megkezdje működését és a nagypontosságú, mezőgazdaságot támogató távérzékelési adatok továbbítását.
 
 
Az EOS Data Analytics és a Dragonfly Aerospace még 2021-ben írta alá azt a megállapodást, amely szerint a Dragonfly Aerospace a legújabb, 100 kg-os osztályú, µDragonfly elnevezésű műholdbuszát fogja platformként használni a két DragonEye elektrooptikai kamerája számára. Ezen kamerák segítségével 44 km-es lefedési szélességben, 11 különböző spektrális sávban tud majd a rendszer közel 1 méteres felbontású egycsatornás és multispektrális felvételeket készíteni. Ezzel az EOS SAT-1 a LEO egyik legerősebb műholdja lesz.
 
 

Kép: Az EOSDA a következő 3 évben összesen 7 db optikai műholdat készül üzembe helyezni
 
 
A www.spaceinafrica.com oldal 2022. november 25-i cikkében Bryan Dean, a Dragonfly Aerospace vezérigazgatója és társalapítója is nyilatkozik, aki szerint „Ez kulcsfontosságú pillanat a Dragonfly Aerospace számára, és nagy örömünkre szolgál, hogy számos professzionális, elsőgenerációs termékkel szerelhettük fel az EOS SAT-1-et. Ez az első földmegfigyelő műhold, amelyet a Dragonfly tervezett és épített, 2009 óta pedig az első, amelyet Dél-Afrikában gyártottak. Ezeken kívül az az EOS SAT-1 az EOS SAT konstelláció első műholdja, ami az első mezőgazdasági célú műholdhálózat részét képezi majd az űrben.”
 
 
 
 
Az EOS SAT-1-ből nyert adatok értékes információkat fognak szolgáltatni a betakarítási munkálatok nyomon követéséhez, a kijuttatás tervek készítéséhez, a szezonális munkafolyamatok megtervezéshez és az olyan elemzésekhez is amelyek a talajnedvességi- és hozam előrejelzési adatok valamint a biomassza értékek feldolgozásából erednek. Ezen információk és elemzések támogatják majd a termelőket a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében és segítik őket abban, hogy fenntartható mezőgazdasági módszereket dolgozhassanak ki pénzügyi veszteségek nélkül.
 

A műhold által szolgáltatott nagy pontosságú adatok segítségével az agrárszektor képviselői a megfelelő időben a megfelelő döntést hozhatják meg, többek között az alábbi, termelésben felmerülő problémák elkerülése, kezelése vagy mérséklése érdekében:
 
  • Vízhiány és növényi vízstressz
  • Műtrágya túlhasználat, tápanyag pazarlás
  • Talajnedvesség csökkenés
  • Terméscsökkenés
  • és még sok minden más
 
 
​Az EOS SAT-1 tehát abban segíti majd az EOSDA ügyfeleit, hogy a lehető legjobb döntéseket hozhassák és a felmerülő gazdálkodási problémákra megtalálhassák a legmegfelelőbb megoldásokat. A küldetés elsődleges célja, hogy egy fenntarthatóbb mezőgazdaságot és élhetőbb bolygót hagyhassunk az unokáinkra.
 

 
Az EOS SAT-1 jellemzői és előnyei:
 
 
 
 
  • A felküldeni tervezett 7 műhold közül az első, amely a Nap-szinkron pályán (SSO) fog keringeni és magas minőségű adatokat gyűjteni
  • Napi több mint 10.000.000 km2-nyi, nagy felbontású terület felvételezési kapacitás
  • 5-6 naponta küld majd friss adatokat a megfigyelt szántóföldi területekről és erdőkről
  • Akár naponta is tud majd friss adatokat továbbítani az egyedi megfigyelés alá sorolt táblákról, kiemelt célpontokról
  • A földmonitoring lefedettsége el fogja érni a 100%-ot, így a Föld teljes művelt felülete (szántóföldek, erdőgazdaságok, stb.) folyamatosan megfigyelhető, ellenőrizhető lesz
  • Az adatgyűjtéstől a feldolgozáson keresztül, a felhasználható információk megjelenítéséig minden egy kézben van (EOSDA) és a teljes adatfeldolgozási folyamat (a bejövő nyersadatoktól egészen a gazdálkodók számára felhasználható információk, térképek, műholdfelvételek megjelenítéséig) 16-24 óra alatt végbe megy
 
 
 


Kapcsolódó anyagok:


"Upcoming Webinar (2022.12.08.): „Empowering Sustainable Agriculture With Agro Constellation EOS SAT” (https://eos.com/blog/webinar-sustainable-agriculture-with-eos-sat/)
 

"DragonFly Aerospace Readies EOS SAT-1 for Launch” (https://africanews.space/dragonfly-aerospace-readies-eos-sat-1-for-launch/)

 
 
„An agriculture satellite from Stellenbosch is on its way to Elon Musk's SpaceX for testing” (https://www.businessinsider.co.za/south-african-agriculture-satellite-heads-to-elon-musks-spacex-for-prelaunch-tests-2022-10)
 
 

A bejegyzés szerzője
 
 
     Szabó Kornél Balázs
     ügyvezető
     mezőgazdasági mérnök
 
 
     Mobil: 06/30 523-0798
 
Vissza