Bemutatjuk saját termesztésű, másodfokú őszi búza vetőmagjainkat - 1. rész (Apexus)

 
Bemutatjuk saját termesztésű, másodfokú őszi búza vetőmagjainkat - 1. rész
 
APEXUS
 
 
Évek óta végzünk a Zalaszentgróti- és a Dunántúl több megyéjében is megtalálható Sileno® Bemutató Farmjainkon kisparcellás illetve üzemi szintű fajta- és tápanyag-reakciós kísérleteket, hogy megkönnyítsük partnereinknek a fajtaválasztást, ami a biztos hozam megalapozásához nélkülözhetetlen. Kísérleteinkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy a magas terméshozamú, jó műtrágya reakcióval rendelkező fajtákhoz a megfelelő tápanyag-utánpótlási technológiát javasoljunk. 
Az általunk kiválasztott és másodfokú termesztésbe bevont őszi búza fajták, amelyeket évről-évre vizsgálunk, mind az országos kísérletekben, mind a saját kísérleti területeinken a legjobbak között végeztek egyrészt hozam, másrészt tápanyag-reakció tekintetében is.
 

Az Apexus vetőmag előnyei:
 
- Szálkás kalászú, gyors fejlődésű, szélsőségeknek ellenálló fajtatípus.
                                    
- Pannon régióra nemesített, kiváló kompenzációs adottságok, a szárazságstresszt jól tűri.
 
- Malmi búza, szemtermése a vizsgálati évek átlagában 7,93 t/ha, ami a standard fajták átlagát 8,2%-kal meghaladta! 
 
- A fajtajelölt állóképessége és télállósága egyaránt kiváló, fagytűrése jó.
 
- A fajta nedvessikér-tartalma 27,5%, fehérjetartalma 12,8%, minőségi értékszáma 75,2 (a-2).
 
- A fajta fuzáriózissal, lisztharmattal és szárrozsdával szemben egyaránt mérsékelten rezisztens, levélrozsdára és fahéjbarna levélfoltosságra közepesen fogékony, sárgarozsdával szemben rezisztens.
 

Fajtajellemzők:
 
Az APEXUS őszi búza fajtát a PANNON régióban tapasztalható hektikus agroökológiai régióra nemesítették. Így a fajta kiválasztása során a termés mennyisége, a növények produkciós stabilitása mellett a malmi minőség állandó megléte is fontos kritériumként érvényesült. A NÉBIH vizsgálatokat a középkorai szegmensben teljesítette: ennek eredményeképpen 2019-ben vitathatatlanul az A1-A2-es malmi búza kör hazánkban is regisztrált tagja.

Szemtermése a vizsgálati évek átlagában a standard fajták átlagát rel. 108,2%-kal meghaladta!
A fajtajelölt állóképessége és télállósága egyaránt kiváló, fagytűrése jó. A növények bokrosodó képessége kimagaslóan jó, a kompenzációs képessége komoly erénye az APEXUS-nak, melyet a legnehezebb körülmények között is kihasználhatunk a termesztés során.

Szálkás kalászai produktívak, bennük átlagon felüli ezerszem tömegű, dekoratív szemszínű és acélos, nagyon homogén szemméretű magok fejlődnek. Az APEXUS fajtát a szálkásságnak köszönhetően a vadjárta területeken is kellő biztonsággal használhatjuk. Ősszel és tavasszal is már nagy levéltömeget fejleszt, így mutatós buja állománya nagy levélfelületi index-szel jellemezhető és nagy fotoszintetikus aktivitással bír, ami a fajta versenyképes termőképességének záloga is egyben. A fajta kiváló általános egészségi állapottal jellemezhető, hiszen a fuzáriózissal, lisztharmattal és szárrozsdával szemben egyaránt mérsékelten rezisztens, levélrozsdára és fahéjbarna levélfoltosságra jó ellenállósággal rendelkezik, sárgarozsdával szemben rezisztens.

Az APEXUS-t  jó fejlődési dinamikájának köszönhetően javasoljuk, hogy a hagyományos októberi fő vetésidőben vessük. Állományai jellemzően közepesnél magasabb és jól záródó egyedekből áll. A növények szára közepesen vékony és közepes szárerősséggel jellemezhető, így átlagosnak tekinthető és intenzív viszonyok közepette a kora tavaszi szárszilárdítás javasolt technológiai elem termesztése során.
 
Ábra: APEXUS szemtermés eredményei a fajtaregisztrációs kísérletekben
 
 
 
Elérhetőségeinkért, árajánlat kéréshez kattintson IDE.
 
 
Videó: Jövedelmezőség műholdfelvételekkel, talajvizsgálatokkal és időjárás-adatokkal - Jó Gazda Program®
(Forrás: Agrofórum Online)

 

Kapcsolódó anyagok:
 
 

 

A bejegyzés szerzője
 
 
     Szabó Kornél Balázs
     ügyvezető
     mezőgazdasági mérnök
 
 
     Mobil: 06/30 523-0798
 
Vissza