Talajjavítás mészkőliszt és gipszliszt kijuttatással

 
Nemrég jelent meg Dr. Vona Viktória és Kovács Dániel talajjavításról szóló cikke a Precíziós Gazdálkodás Interaktív Magazinban (2024. IV. évfolyam, 2. szám, 98. oldal).

Az írásban szó esik a kationcsere kapacitásról, a talaj szerkezetről is fontos információkat nyújtó kicserélhető kálium, kalcium és magnézium szintekről, a magas nátrium szint talajszerkezetet negatívan befolyásoló hatásáról valamint az optimális Ca:Mg:K:Na arányról is. A cikkben kitérnek a gipszezés és a meszezés közötti különbségekre és azok fontosságára (nemcsak a savanyú kémhatású, esetlegesen magnézium túlsúlyos, hanem a szikes, lúgos talajok szempontjából is), illetve arra is, hogy mire érdemes odafigyelni a kijuttatandó mennyiségek tervezésénél.
 
Mivel a kijuttatott tápanyagok hasznosulása szempontjából kiemelten kell kezelni a talajjavítás kérdéskörét ezért minden gazdálkodó figyelmébe ajánlom ezt a cikket.
 

 
Kovács Dániel gazdaságában a D&D Farm Kft-nél idén tavasszal a cégünk által forgalmazott és a Calmit Hungária Kft. által gyártott Agrocal Gypsum (nedvesített gipszliszt) terméket alkalmazták talajjavítás és kénutánpótlás céljából, amelyet 1000 kg/ha dózisban juttattak ki pl. napraforgó alá is. A kijuttatáshoz most egy speciális mészszórót használtak bérgépként (HUFGARD HGS 10000), amelyet mészkőliszt és/vagy gipszliszt vásárlással egybekötve a zalaszentgróti telephelyünkről tudnak a gazdálkodók kibérelni gépkezelővel és traktorral, vagy anélkül is. 
 

 
Az alábbi képek a telephely melletti napraforgó táblán készültek az egyik terepszemle alkalmával:
 
    
 
Képek: Terepszemle (2024.05.14.). Daniék évek óta nem szántanak, hanem forgatás nélküli talajműveléssel dolgoznak és különféle takarónövényes technológiákat is alkalmaznak.
 

 
A cikket teljes terjedelemben az alábbi képre kattintva olvashatjátok:
 
 


Amennyiben talajra szabott talajjavítási tanácsadásra (akár differenciált kijuttatáshoz is) ill. egyedi árajánlatra lenne szükségetek, keressetek minket bizalommal a 06/30 523-0798-as telefonszámon vagy a szabo.kornel@jogazdaprogram.hu e-mail címen.
 

 
 

Az Agrocal Gypsum és Agrocal Mill 53 termékeinkről, azok tulajdonságairól, összetételeiről és előnyeiről az alábbi linkeken olvashattok részletesebben:
 
 
 
 

 
 

A lenti linkekre kattintva iratkozattok fel közösségi média csatornáinkra, ahol további érdekes képekkel, videókkal, bejegyzésekkel, precíziós gazdálkodással kapcsolatos információkkal találkozhattok:
 
 
                                        

 

A bejegyzés szerzője
 
 
     Szabó Kornél
     ügyvezető
     mezőgazdasági mérnök
 
 
     Mobil: 06/30 523-0798
     E-mail: szabo.kornel@jogazdaprogram.hu
Vissza