A 2014-2015-ös repce fajta- és műtrágyázási kísérleteink eredményei

 
A 2014-2015-ös gazdasági év nem volt túlzottan kedvező az őszi káposztarepce termesztésre. Ez különösen igaz Zala megyére. Az őszi, nagymennyiségű eső és lehűlés a savanyú, szerkezet nélküli talajokon megakadályozta a repce gyökérrendszerének normális fejlődését. A több mint két hónapos aszály miatt, a gyenge állomány a tél végén sem tudott erőre kapni. A fejletlenebb tövek elszáradtak és az állomány kiritkult. Ennek a következménye volt a gyomosodás, ami csak tovább fokozta a bajt.
Ezek a folyamatok természetesen hatással voltak a zalaszentgróti fajtasorunk és a műtrágya kísérleteink eredményeire is. A terület gyommentes volt, de a tavalyi 4 tonna feletti termelési szintet nem lehetett megismételni. Miután miden rosszban van valami jó, az eredmények értékelésével módunk van a fajták és a műtrágyák csapadékszegény feltételek közötti használatának tesztelésére. Sajnos a klíma előrejelzések a szélsőségek erősödését és a csapadékhiány növekedését valószínűsítik, ezért fontosak a tapasztalatok ilyen körülmények között.
A fajtasor eredményei azt mutatják, hogy az átlag nem érte el a 2 tonnát és a legjobb parcellák is csak 3 tonnát adtak hektáronként.  Minden negyedik fajta után GK Gabriellát vetettünk kontrollnak, hogy a talaj heterogenitásból eredő terméskülönbségeket valamennyire ki tudjuk szűrni.
 
1. ábra
 
Természetesen nagyon fontos a technológia ismerete is azon belül a tápanyag-utánpótlás technikája és agronómiája, ami az alábbiak szerint alakult.
Ősszel 350 kg/ha komplex 0-10-24 PK alap műtrágya tarlóra kijuttatva; 250 kg/haSileno® N-micro® Repce vetés előtt sekélyen bedolgozva, tavasszal 400 kg/ha MAS 27% fejtrágya. Ez összesen 158 kg/ha nitrogén hatóanyagot jelent.
 A műtrágya hatások tesztelésére beállítottunk egy háromismétléses műtrágyázási kísérletet is.
Itt a Sileno® N-micro® Repce mikroelemes fejtrágya hatását vizsgáltuk a fenti kontrollhoz és MAS 27% 266 kg/ha plusz adagolásához képest. A műtrágyázási kísérlet területe nem kapott Sileno® N-micro® Repce kezelést ősszel. A kontroll nitrogén ellátása 108 kg/ha N hatóanyag volt.
A tavalyi teszthez képest nem vizsgáltuk külön a mikroelemes lombtrágyákat, hanem két olyan lombtrágyát választottunk, ami inkább kondicionáló jellegű. A feltevés az volt, hogy Sileno® N-micro®-val biztosítjuk a mikroelem ellátást 100 kg/ha dózissal és a növény stressztűrését fokozzuk az algakivonatot tartalmazó Kondicionáló 1-el illetve az Immunerősítő kondicionáló 2-vel. Az eredmények a következők.
Száraz körülmények között a kontrollhoz képest (3,11 t/ha) a 200 kg/haSileno® N-micro® Repce használata 3,51 t/ha termést eredményezett. Ez 11%-os termésnövekedés. Pénzügyileg ez 48.000 HUF/ha bevétel növekedést jelentett, miközben a költség növekedés 20.000 HUF/ha körül volt. A pontos számot azért nem lehet megmondani, mert egyedi talajtípusra gyártott műtrágyákat használunk és tonnánként pár ezer forint eltérés lehet a különböző változatok között. A kondicionáló szerekkel kombinált csökkentett adag nem igazán váltotta be a reményeket. A költsége hasonló volt az előbbihez, a bevétel azonban alig haladta meg a kontrollét. Jövőre tovább folytatjuk a piacon megtalálható lombtrágyák tesztelését és továbbra is az olyan lombtrágyák után fogunk kutatni, amelyek valódi termésnövekedést produkálnak, mert ebben az esetben inkább a 100 kg/ha Sileno® N-micro® Repce hatása volt tetten érhető.
A legváratlanabb a nitrogén adag növelésének a hatása volt. A 266 kg/ha MAS 27% nitrogén műtrágya adag körülbelül ugyanazt a költséget jelenti, mint a 200 kg/ha Sileno® N-micro® Repce. A hatása azonban nem jelentkezett, illetve kicsit kevesebbet termett, mint a kontroll. Szerintünk a fokozott nitrogén ellátás nagyobb párologtatásra serkenti a növényt ez okozta a csökkenést. A mikroelem kiegészítés harmonikus tápanyagellátást biztosít, és ezért kevesebb vízzel tudja a növény felépíteni a termést, ezért terem többet.
 
2. ábra

A bejegyzést írta és szerkesztette:
 
     Dr. Szabó Balázs
     agrárkémikus
     cégvezető-tulajdonos


     Dr. Szabó Agrokémiai Kft.
 
 
Vissza