Fokozott fuzárium fertőzési veszély! Figyeljen oda kalászosaira Ön is!

 
Az utóbbi napok csapadékos időjárása erősen megnövelte annak veszélyét, hogy a fuzárium fertőzöttség miatt a kalászosok DON toxin szintje az aratásra meghaladja az engedélyezett mértéket. Tekintve, hogy a kórokozó a kalászolás kezdetétől a viaszérés végéig fertőz és a telepek toxintermelése csapadékos időjárásban az aratásig folytatódhat, szükség lehet a védekezésre.
Amennyiben a fertőzött kalászok száma meghaladja a 2 db/ m2 szintet és a legutóbbi kalászvédelem 10 napnál régebben történt, javasoljuk a permetezést Topsin-M 70 WDG 0,8kg/ha dózissal 300 l/ha vízzel és kétréses lapos sugarú szórófejjel végezni 6km/órás sebességgel ( pld szórófej IDKT 12004). Felhívjuk minden termelő szíves figyelmét, hogy a felhasználás során tartsák be a készítmény okiratában foglalt technológiai utasításokat! A cél az, hogy a kalászok teljes felületi védelmet kapjanak. A beavatkozás a már megtermelődött DON toxin szintet nem csökkenti, de magakadályozza a szint további emelkedését. 
 

1. kép: Fuzárium fertőzött kalászok őszi búzában
 
 
Az aratás előtt végezzék el a veszélyeztetett táblák DON toxin vizsgálatát, hogy elkerülhessék a határérték felett toxint tartalmazó termények keveredését az az alattiakkal. A toxin tartalmat jelentősen lehet csökkenteni a rostálás során az alsó rosta résméretének emelésével, de ezt csak a fertőzött tábláknál ajánlatos megtenni mert felesleges súlyveszteséget okozhat.
 
 
Amennyiben további információra van szüksége vagy személyre szabott árajánlatot szeretne kapni, kérem keressen minket az alábbi elérhetőségek valamelyikén!
 
 
Kovács Attila
növényvédelmi szakmérnök
kereskedelmi képviselő

Varga Jánosné Marika
növényvédelmi szakmérnök
 

A bejegyzés szerzője
 
     Dr. Szabó Balázs
     agrárkémikus
     cégvezető-tulajdonos


     Mobil: 06/30 267-6606
 
 
Vissza