Mikroelem utánpótlás időzítése tavasszal

 
 
Az őszi munkák befejeződésével és még az ünnepek előtt érdemes egy kicsit megállni és végig gondolni, hogy mit tehetünk még a jövő évi gazdálkodásunk eredményességének növeléséért.

Két mikroelemes Sileno® fejtrágyát, két kukorica startert és egy 95 % kalcium–oxid (CaO) tartalmú mésztrágyát ajánlunk ELŐVÁSÁRLÁSI AKCIÓNK keretében még 2018 TAVASZI ÁRAKON 2019. évi tavaszi felhasználásra.
 
Az ajánlott műtrágyák hatását növényenként részletezzük majd az elkövetkező időszakban kiküldött hírleveleinkben.
 
Kép: Kedvezményes ártáblázat (nagyításért kattints a képre)
 

A megvásárolt műtrágyákat továbbá igény szerint leszállítjuk, vagy tulajdon átruházással egészen a felhasználásig tároljuk.
 

Miért jobb a mikroelemes szilárd műtrágyák használata, mint a lombtrágyáké?

Köztudomású, hogy a táblák között, de a táblákon belül is mind a makro, mint a mikroelemek szintjében nagy különbségek vannak. Esetenként a 4-5-szörös eltérések is előfordulnak. A makroelemeket monoműtrágyák differenciált szórásával ki tudjuk egyenlíteni, de a mikroelemek szintjének differenciált szabályozására nincs más lehetőség, mint a mikroelemes fejtrágyák, alaptrágyák és starterek használta. Az ősszel vagy kora tavasszal kiszórt mikroelemes Sileno® N-micro® fejtrágya már a keléstől biztosítja a növénynek a gyökérképződéshez, bokrosodáshoz szükséges mezo- és mikroelem utánpótlást. A lombtrágyákat nem lehet differenciáltan kijuttatni, mert a kijuttatásuk általában a növényvédelemmel van összekötve, ugyanakkor a kijuttatható hatóanyag nagyságrendekkel kevesebb, mint a mikroelemes szilárd műtrágyáké. Az első lombtrágyázásra általában a bokrosodás végén kerül sor, ezért semmilyen hatással nincs a kalászok és a kalászemeletek számára. Nem megfelelő időpontban történő permetezésnél pld. 30 Celsius fok felett, depressziót okozhat a lombtrágya, nem beszélve a növényvédő szerekkel történő keverés mellékhatásairól.

Az alábbi tápanyag eloszlási és pH térképek, amelyek egy partnerünk táblájáról készültek, azt jelzik, hogy szoros összefüggés van a kalcium hiány, a pH, és a foszfor, magnézium, cink ellátottság-ellátás között. Ezeket a differenciákat a célterméshez alkalmazkodva mikroelemes fejtrágyákkal lehet kezelni, lehetőleg egyedi előállítással.

 
 
Kép: Tápanyag-ellátottsági és pH eloszlási térképek (nagyításért kattints a képre)
 

Amennyiben további információra van szüksége vagy további, személyre szabott árajánlatot szeretne kapni, kérem keressen minket az alábbi elérhetőségek valamelyikén!
 
 
Kovács Attila
növényorvos
integrációs ágazatvezető

Mobil: 06/30 515-7848
E-mail: kovacs.attila@agrokemiaikft.eu

 
 
Rózsa Rebeka
gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök
kereskedelmi képviselő

Mobil: 06/30 941-0916
E-mail: novenyvedelem@agrokemiaikft.eu
 
 

A bejegyzés szerzője
 
 
     Dr. Szabó Balázs
     tulajdonos-ügyvezető
     agrárkémikus
 
 
     Mobil: 06/30 267-6606
     E-mail: drszabo@agrokemiaikft.eu
 
Vissza