Javaslatok az őszi búza mikroelem utánpótlásához

 
 
Így december elejére már-már mindenki végzett az őszi szántási munkákkal is, azért még mindig látni gazdákat, akik ekékkel a traktoraik mögött sietve igyekeznek befejezni az év végére tervezett utolsó munkákat. Idén ősszel országos viszonylatban sajnos csapadékhiányról, vontatott őszi kelésekről, repce táblák kitárcsázásáról, a száraz talajok miatti költségesebb és rosszabb minőségű talajmunkákról is lehetett hallani. Az elmúlt hónapokban az alföldi és más, csapadékhiány súlytotta megyék többségétől eltérően mi itt a Nyugat-Dunántúlon (elsősorban Zala illetve Vas megyékre gondolok) még ha nem is óriási mennyiségben, de azért szerencsére kaptunk elég csapadékot. A legtöbb helyen, beleértve a zalaszentgróti térséget is, már október végén-november elején takarásban voltak a repcék és leszámítva egy-két területet (melyeket sajnos itt is ki kellett vagy majd ki kell tárcsázni), szép, homogén állományok mentek bele a télbe. Az őszi búzák bár nagyon nehezen indultak meg a fejlődésben, a vetésidőtől és az alkalmazott agrotechnikától függően azért sok helyen szépen soroltak és elég jól megindult az őszi bokrosodás is, most pedig már megye szerte nagyon szép, egybefüggő és erőteljes állományokat láthatunk.

De lássuk, mit tehetünk a tápanyag-utánpótlás szempontjából annak érdekében, hogy tavasszal a lehető leggyorsabban és legerőteljesebben bokrosodásnak tudjanak indulni az őszi vetéseink, figyelembe véve az esetleges őszi vontatott kelések és a heterogén állományok tényét.

Mi, a Dr. Szabó Agrokémiai Kft-nél, a harmonikus és optimális tápanyag-utánpótlás fényében a gyökéren keresztüli, talajvizsgálati eredményeken és a növény igényein alapuló nagy adagú mikroelem utánpótlást helyezzük előtérbe, főként azokon a területeken ahol mikroelem hiány illetve nem harmonikus tápelem ellátottsági tényezők állnak fent. És akkor még nem beszéltünk a talaj kémhatása és a makro- és mikroelem hasznosulás közötti összefüggésekről valamint a különböző tápelemek közötti antagonista illetve szinergista viszonyokról. Ezen tényezők figyelembe vételével és a fenti szemlélet tükrében javaslunk partnereink számára személyre, gazdaságra szabott tápanyag-utánpótlási stratégiát.
 

Javaslataink az őszi búza okszerű, harmonikus tavaszi tápanyag-utánpótlásához, a mikroelem ellátásra fókuszálva:

A kalászosok tápanyag-utánpótlását a gyakorlatban a termelők alapvetően lombtrágyákkal oldják meg. Ennek az a hátránya, hogy viszonylag kevés hatóanyagot lehet kijuttatni, ugyanakkor a növény kezdeti fejlődését nem tudja befolyásolni a késői, márciusi alkalmazás miatt. A Sileno® N-micro® Kalászos (18:5:5) + 8 SO3 + 0.08 Cu + 0.05 Zn + 0.13 Mn + 10 CaO + 2 MgO mikroelemes fejtrágya azonban a 3x16-os technológiával összehasonlítva, akár 1-1,5 t/ha terméstöbbletet is képes produkálni megfelelő körülmények között, még mérsékelten száraz időjárásban is. A Sileno® N-micro® Kalászos (18:5:5) + mikroelem, az NPK hatóanyagon kívül tartalmaz szulfátot, rezet, cinket, mangánt, magnéziumot és kalciumot is.
 
 
1. ábra: Kedvezményes ártáblázat (nagyításért kattints a képre)
 
 
A növények a kenet szulfát ion formájában veszik fel. A Sileno® N-micro® Kalászos (18:5:5) + mikroelem ebben a formában tartalmazza a kenet, amely a cisztein képzéshez szükséges. A gabonákban képződő B1 vitamin szintézise is a kén ellátástól függ. Ezen kívül a fehérjeszintézisben a sikér térhálósításában, a stressztűrés fokozásában, a mitokondriumok működésében van szerepe .

magnézium a klorofill alkotó része. A savanyú talajokon alacsony tud lenni a felvehetősége, ezzel gátolja az ATP képződést az energia raktározást. Megfelelő ellátottság esetén gátolja a savanyú talajokon fellépő alumínium toxicitást.

kalcium hatása közismert a talajsavanyúság csökkenésében és  a talajok szerkezetességének javításában. A növényen belül segíti a plazma kolloidok zsugorodását és szabályozza a szelektív ion felvételt. Kedvezően hat a csírázásra és a gyökérképződésre. Hiányában a levelek elvonják a kalciumot a termő képletekből és csökken a termés minősége és mennyisége.

mangán a növényekben enzimaktivátor. A magnéziumhoz és a vashoz hasonló szerepet tölt be a citromsav ciklusban, lipid képzésben és a fotoszintézisben. A talajok mangántartalma széles határok között változik 10-250 ppm között a pH-tól függően.

réz nagyon erősen kötődik a talajban, felvétele sokszor gátolt ezért nehezen mozog a növényben is. Nagy része a kloroplasztiszokban halmozódik fel. Elősegíti a szénhidrát fehérje szintézist . Hiánya terméketlen kalászokat eredményezhet.

cink az auxin termelés serkentése révén elősegíti a növekedést. Nehezen mozog a talajban. Oldhatósága fordított arányos a kémhatással. A kalászosok nem érzékenyek a cink hiányra, de a táblán belüli cink készletek változásával lokális hiány kialakulhat. Hiánya a nitrogén hiányhoz hasonló tüneteket okoz.

Sileno® N-micro® Kalászos (18:5:5) + mikroelem olyan elemeket tartalmaz és olyan összetételben, amelyek a táblák között és a táblákon belüli lokális tápanyaghiány következményeit mérsékelni tudják, de nem okoznak túladagolási toxicitást. Ha összevetjük a felhasználásának költségeit a mért eredményekkel, akkor az alábbi ábrát kapjuk.


 
2. ábra: Sileno® Kalászos műtrágyák hatása a nyereségességre, különböző tápanyag-utánpótlási stratégiák mellett, támogatás nélkül, 45.000 HUF+ÁFA/ha őszi búza felvásárlási áron (nettó HUF/ha) (nagyításért kattints a képre)
 

Míg a 300 kg/ha 3x16-os NPK műtrágya kizárólagos alkalmazásával csak 9.200 ft/ha nyereséget értünk el, addig a Sileno® N-micro® Kalászos (18:5:5) + mikroelem ugyanazon az NPK szinten történő, 200 kg/ha dózissal történt alkalmazásával 71.000-77.000 ft/ha–t. Ezt a hatást a növény korai állapotától biztosított kiemelkedő mikroelem ellátásnak lehet tulajdonítani.
 
Az új technológiák bevezetése általában komoly többletköltségekkel jár. A Sileno® N-micro® Kalászos (18:5:5) + mikroelem pótlólagos költsége csak 3.600 ft/ha, ha a Kontroll műtrágyához hasonló NPK szinttel számoljuk. 80 kg/ha búza áráért az Ön növénye a legmodernebb műtrágyázási technológia részese lehet, amit a növények nagyon meghálálnak.
 

Amennyiben további információra van szüksége vagy további, személyre szabott árajánlatot szeretne kapni, kérem keressen minket az alábbi elérhetőségek valamelyikén!
 
 
Kovács Attila
növényorvos
integrációs ágazatvezető

Mobil: 06/30 515-7848
E-mail: kovacs.attila@agrokemiaikft.eu

 
 
Rózsa Rebeka
gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök
kereskedelmi képviselő

Mobil: 06/30 941-0916
E-mail: novenyvedelem@agrokemiaikft.eu
 
 

További mellékletek, kapcsolódó diagramok:
 
 
3. ábra: Sileno® Kalászos ECO és Sileno® N-micro® Kalászos műtrágyák hatása őszi búzában,
kukorica elővetemény után, csapadékos évjárat mellett (2016.) (tonna / ha)

 
 
4. ábra: Sileno® N-micro® Kalászos műtrágya hatása őszi búzában,
őszi káposztarepce elővetemény után, száraz évjárat mellett (2015.) (tonna / ha)
 
 
5. ábra: Sileno® N-micro® Kalászos műtrágya hatása a nyereségességre
200 kg/ha dózis mellett (a 2015-ös és a 2016-os évek adatai alapján) (nettó HUF / ha)
 
 
 

A bejegyzés szerzője
 
 
     Dr. Szabó Balázs
     tulajdonos-ügyvezető
     agrárkémikus
 
 
     Mobil: 06/30 267-6606
     E-mail: drszabo@agrokemiaikft.eu
 
Vissza