Bemutatkozik az Agfiniti - Példák a gyakorlatból

 
 
Még 2016-ban kezdtük a Jó Gazda Programon® belül tesztelni és használni az Ag Leader Agfiniti rendszerét, akkor még csak a saját területeken és elsősorban a multispektrális légi felvételek, hozamtérképek online megjelenítésére. Így a táblákat járva, egy-egy kérdéses pontra navigálva a helyszínen is meg tudtuk nézni, hogy a térképeken látható anomáliák, foltok, termésbeli különbségek mit is jelentenek, mi lehet a kialakulásuk oka. Az észlelt jelenségeket össze tudtuk hasonlítani az előző évek térképeinek adataival, értékeivel és számos, az agronómiai és agrotechnikai döntéseinket támogató következtetést tudtunk levonni, melyeket felhasználtunk a következő évi gazdálkodásunk során.
 
Ma már több partnerünk is elkezdte a rendszert használni és látva, hogy a precíziós gazdálkodási technológiák (itt én most nem az automata kormányzásra, hanem a kijuttatásvezérlési rendszerek terjedésére gondolok...) kezdenek egyre szélesebb körben ismertté és kiemelt fejlesztési iránnyá válni Magyarországon is, továbbá a digitalizáció is egyre nagyobb teret nyer a mezőgazdaság területén is, így az Agfiniti-re is egyre nagyobb igény lesz majd.
 
 
De mi is az az Agfiniti?
 
Az Agfiniti az Ag Leader olyan felhő alapú, precíziós mezőgazdasági célokra kifejlesztett, agronómiai döntéstámogató rendszere, mely bármikor, bárhonnan elérhetővé és megjeleníthetővé teszi a táblán végzett művelések és adatgyűjtések során keletkező összes adatot, továbbá online adat küldési- és fogadási megoldásokat, távoli gépkezelői supportot és integrált, online adatelemzési szolgáltatásokat biztosít.
 
 
Most lássuk a rendszer néhány funkcióját és azok működését a gyakorlatban:
 
 
1. Adatfeltöltés Ag Leader SMS szoftverbõl Agfiniti-be, a különféle térképek, rétegek, térinformatikai adatok megjelenítése
 
Az alábbi videó egy rövid betekintést ad az Ag Leader felhő alapú precíziós gazdálkodási rendszerébe, az Agfiniti működésébe. Néhány példán keresztül bemutatja, hogyan lehet az SMS szoftverből térbeli adatokat, művelelti térképeket feltölteni a rendszerbe és hogyan lehet azokat megjeleníteni illetve dolgozni velük.
 
 
 
2. Adat küldés-fogadás Ag Leader SMS program és precíziós vezérlő monitorok között, Agfiniti-n keresztül
 
Az alábbi videó azt mutatja be, hogyan lehet az SMS programból például tápanyag kijuttatási tervet küldeni a monitorra vagy épp hozamtérképet áttölteni a monitorról az Agfiniti-be. Mindezt pendrive használata és kábeles összeköttetés nélkül, hotspoton kapott internet segítségével). A videó arra is hoz egy példát, hogyan lehet az Agfiniti-ből közvetlenül az SMS programba adatokat , térképeket beimportálni / letölteni.
 
 
 
3. Távoli segítségnyújtás (technikai support):
 
A következő videó összeállításban a rendszer távoli segítségnyújtás funkciója kerül bemutatásra, mely interneten keresztüli, online képi kapcsolatot tesz lehetővé az Agfiniti felülete és a precíziós vezérlő monitor között. A funkció használatával bármikor, bárhonnan (akár egy táblagépről vagy okostelefonról is) láthatóvá válik a vezérlő monitor felülete, így szükség esetén segítség adható a gépkezelőnek, például egy műszaki hiba, GPS vagy épp kijuttatási térkép beállítási probléma esetén.
 
 
 
4. Terepi adatgyűjtés- és megjelenítés Agfinti Mobil applikációval
 
A videó példákat hoz arra vonatkozóan, hogyan hasznáható terepi adatgyűjtésre és az Agfiniti-be feltöltött precíziós gazdálkodási adatok, térképek terepen történő megjelenítésére az Agfiniti Mobil app. Rövid betekintést ad, hogy milyen hasznos, akár egyszerűűbb helyszíni elemzésekhez, adat összehasonlításokhoz is használható funkciók érhetőek el az applikáción belül.
 

A bejegyzés szerzője
 
 
     Szabó Kornél
     ügyvezető
     mezőgazdasági mérnök
 
 
     Mobil: 06/30 523-0798
     E-mail: szabo.kornel@jogazdaprogram.hu
 
Vissza