Multispektrális légi fényképezés alkalmazása a helyspecifikus tápanyag utánpótlásban


Szabó Kornél1 –Fodor Lóránt2

Multispektrális légi fényképezés alkalmazása a helyspecifikus tápanyag utánpótlásban
Application of aerial multispectral imageries in the site-specific nutrient supply


[email protected]
1Pannon Egyetem Georgikon Kar, egyetemi hallgató
2Pannon Egyetem Georgikon Kar, egyetemi adjunktus
 
ABSTRACT

Napjainkban folyamatosan nő az igény a növénytermesztés termékei iránt. Ez emelkedő termény árakat, de sajnos növekvő input anyag árakat is eredményez. Nagyon fontosnak tartjuk az input anyagok minél jobb hasznosulását, ezért célunk, hogy a pakodi kísérletünk segítségével bemutassuk a P-1-es üzemi parcellán beállított multispektrális légi felvételezésen alapuló helyspecifikus nitrogén utánpótlási szaktanácsadás és folyékony fejtrágyázás hatékonyságát illetve eredményét.

A kísérlet során 2012. áprilisában multispektrális légi felvételt készítettünk a 2011-es vetésű Mv Suba őszi búza kultúráról. Ezután a táblán belüli homogén termőzónák térinformatikai elkülönítésével, a rendelkezésre álló és még prognosztizálható csapadékmennyiség, valamint a kultúra számára már kijuttatott tápanyagok figyelembevételével II. tavaszi differenciált tápanyag utánpótlási szaktanácsadást állítottunk össze. A tesztparcellán belül négy kisparcellát különítettünk el, melyek közül kettő üzemi, homogén (1. és 3. parcella), kettő pedig differenciált vagy más néven termőhely specifikus (2. és 4. parcella) kezelést kapott. Így próbáltuk meg összehasonlítani a homogén és a differenciált fejtrágyázási technológia hatékonyságát.

A terület csapadék ellátása korlátozott volt. 2011.10.01-től 2012.04.30-ig csak 187mm csapadék esett. A zöld vegetációs index értékek (GNDVI értékek) ebben az évben -0,015-tól a 0,635-ig terjedtek. A nagyobb klorofill aktivitású és mennyiségű zónákban (magasabb GNDVI értékeknél) magasabb nitrogén hatóanyag mennyiséget, az alacsonyabb értékeknél pedig kisebb mértékű utánpótlást írtunk elő. Ennek célja, hogy a különböző heterogén termőképességgel rendelkező tesztparcellákon a lehető legnagyobb tápanyag hasznosulást érjük el, melynek a termés minőségében és mennyiségében kell megmutatkoznia. Az átlag dózis 115 kg/ha 28%-os UAN oldat volt (32,2 kg/ha N hatóanyag), de a 4. parcellában helyenként 84 Kg/ha nitrogén hatóanyag adagolást is előírtunk, vizsgálva a magasabb nitrogén kijuttatás hatásait. A kijuttatást egy precíziós és szakaszoló vezérléssel felszerelt géppel végeztük el április végén. Minden kisparcellában 5 kontroll vizsgálati pontot jelöltünk ki, ahol 1 m2-ről betakarítottuk a teljes biomasszát, majd az alábbi értékeket mértük meg: GNDVI érték, biomassza kg/m2, kalászszám db/m2, szemsúly g/m2 14%-ra egalizálva, fehérje %, sikér %.

A kísérleti eredményeink azt igazolták, hogy a zöld vegetációs index nagyon jól használható a potenciális termőképesség meghatározására és ennek következtében a műtrágya adagok számítására, mivel szoros összefüggés van az index értéke és a biomassza illetve azon keresztül a várható termésmennyiség között. Mindezt szélsőséges időjárási körülmények között sikerült igazolni, amikor a növekvő nitrogén utánpótlás pozitív hatása a vízhiány miatt korlátozott volt. A differenciált nitrogén kijuttatás egyértelműen pozitív hatással volt a termésre, de a választott módszer (négyzetméterenkénti mintavételezés illetve az aszály és a késői fagy) miatt nagy volt az adatok szórása. A fehérje és sikértartalomra az április végi műtrágyázásnak nem volt hatása. A virágzás utáni időszakban esedékes harmadik fejtrágyázás tudja csak érdemben befolyásolni a fehérje és sikér-tartalmat. Az április végén kijuttatott nitrogén mennyiségének nem volt befolyása az egységnyi területre eső kalászszámra, de a növekvő GNDVI érték szoros pozitív kapcsolatot mutatott a kalászonkénti szemszámmal. Jelen kísérletünkben a termés mennyiségét alapvetően a kalászonkénti szemsúly döntötte el.

 
 
1. kép: Mintavételi kontroll pontok és GNDVI értékek– P1-es kísérleti parcella
 
 
 
2. kép: UAN (28%) oldat kijuttatási térkép
 
 
 
3. kép: Szabó Kornél az előadása közben (Fotó: Pannon Egyetem Georgikon Kar)
 

Letöltések:

A teljes cikk letöltéséhez kattintson IDE.

A 2012-es Georgikon Napokon elhangzott előadás letöltéséhez kattintson IDE.
 
 
Vissza