Gondolatok a fenntartó talajmeszezésről és a differenciált talajjavításról

 
A talajdegradáció ma már a növénytermesztés szempontjából is jelentős globális problémát jelent, Európa pedig kritikus szinten van ebben a tekintetben, hiszen itt van jelen a legrégebben az intenzív, nem okszerűen folytatott mezőgazdasági tevékenység. Az is tény, hogy a talajromlásért nagyrészt a mezőgazdasági tevékenységek (szántóföldi növénytermesztés, túl legeltetés, növénytermesztés érdekében végzett erdőirtások) felelősek. Hogy valami konkrét adattal is szolgáljak, a talajdegradáció elmúlt 50 évben például 13%-al csökkentette a világ gabona termését.
 
1. kép: A talajdegradáció globális kiterjedtsége
 
 
2. kép: A talajdegradáció típusai, szintjei és okai

 
Mint ismeretes, a talajsavanyodás a legkiterjedtebb degradációs folyamat hazánkban. Magyarországon a javításra szoruló mezõgazdasági terület mintegy 2,8 millió hektár, ezen belül a talajsavanyúság kb. 2,2 millió hektárt érint. Magyarországon a talajok 43%-a gyengén savanyú, 13%-a erősen savanyú, és ez a részarány folyamatos növekedést mutat. Nagyobb részben a Dunántúl nyugati és déli felében, az Északi-középhegységben, a Tisza és vízrendszeréhez tartozó folyók és a Rába stb. alluviális területein fordulnak elõ.
Összességében egy talajt akkor nevezünk savanyúnak, ha a kémhatása 6,8 pH alatt van.
 

 3. kép: Magyarország talajainak kémhatása

 
A talaj szerkezete, kémhatása ugyanakkor alapvetően befolyásolja minden növény tápanyag felvételét, illetve –toleranciáját is, továbbá a pH szintek nemcsak tájegységenként, talajtípusonként vagy táblánként változnak, hanem táblán belül is.
 
 
4. kép: Egy 7 hektáros tábla pH térképe (min. pH érték. 2,4; max. pH érték: 6,7; Átlag pH érték: 5)
 
 
De akkor mi a Megoldás?
 
Révén, hogy évről évre egyre több talajvizsgálati eredményt látunk, ismerve partnereink tábláinak tápanyag ellátottsági szintjeit, a talajokat jellemző pH értékeket, illetve azok táblán belüli differenciáltságát, továbbá a piacon beszerezhető talajjavító/meszező anyagok ár-érték arányát is, mi, a Jó Gazda Program®-nál a több évre tervezett, fenntartó talajmeszezési-talajjavítási módszert javasoljuk ügyfeleinknek. A piacon fellelhető, fenntartó meszezésre is alkalmas anyagok közül mi a TerraCalco 95 terméket ajánljuk, hiszen mind hatóanyag tartalmát, mind oldhatóságát és mind pedig tárcsás szórókkal való szórhatóságát illetve annak minőségét is tekintve messze túlmutat a versenytásak termékein, nem beszélve a termék kedvezőbb ár-érték arányáról.
 
 
 
 
 
Mi az a TerraCalco 95?
 
A TerraCalco 95 mésztrágyát (égetett mész - CaO) a beremendi mészkő bányából származó nagy tisztaságú kalcium-karbonátból, a mészkő égetésével állítják elő. A TerraCalco 95 szemcsés szerkezetű (2-8 mm), a kalcium-karbonáthoz képest jóval reaktívabb, higroszkóposabb anyag, ennek megfelelően sokkal gyorsabban fejti ki hatását, mennyiségileg is jóval kevesebbre van szükség egységnyi terület kezelésére, tartamhatása viszont rövidebb. Nagyfokú reakció képessége miatt a nagyobb szemcséjű frakciók (max. 1 cm-ig) is tökéletesen alkalmazhatók.
 
5. kép: TerraCalco 95 szemcsék
 
 
Javaslatok a fenntartó talajmeszezés és okszerű mésztrágyázás megvalósításához
 
A TerraCalco 95 használatával már 100 kg/ha esetén is 95 kg/ha CaO hatóanyagot tudunk kijuttatni, ami a hagyományosan használt dolomit por esetén 300 kg/ha mennyiséget igényelne. A kijuttatás történhet vetés előtt bedolgozva, de fejtrágyaként is alkalmazható az elvetett területen  ősszel vagy tavasszal a bokrosodás végéig. Javasolt dózisa a pH-tól függ, de általánosságban 4 pH alatt 500-1000 Kg/Ha, 4-4,5 pH között 400-500 Kg/Ha, 4,5-5 pH között 300-400 Kg/Ha, 5-6 pH között 200-300 Kg/Ha, 6-6,5 pH között 100-200 Kg/Ha a javasolt kijuttatandó mennyiség.

Fontos ugyanakkor a táblákon belüli differenciák figyelembe vétele. A túlmeszezés ugyanolyan problémákat okozhat, mint a savanyú pH. A területek nagy részén a táblákon belül a 2,5 pH-tól a 6 illetve 7,5 pH-ig sok minden előfordulhat. Sokszor azért tűnik a meszezés eredménytelennek, mert a dolomit nagyon lassan oldódik fel, a magnézium tartalma huzamosabb használat mellett úgynevezett magnézium talajokat eredményez, ahol bizonyos elemek felvétele gátolttá válik. A táblán belüli túlmeszezés ugyanakkor lerontja a semlegeshez közeli részek termőképességét, ezért nem jelentkezik a meszezés eredménye. A TerraCalco 95 jelentőségét részben ennek a problémának az orvoslása is adja. A por termékkel szemben, a dózis könnyen állítható kis mennyiségek esetén is. A nedvesség hatására a szemcsék szétesnek és kálcium-hidroxid képződik, ami jól vízoldható - szemben a kalcium-karbonáttal, amit csak a savas eső tud és azt is csak lassan feloldani. Ha nincs részletes pH eredmény a területekről, akkor egyrészről érdemes minél előbb talajvizsgálatot csináltatni, másrészt pedig addig alacsonyabb dózisokat ajánlott választani.

 
Amennyiben például 5-6 körüli PH értékek szerepelnek talajvizsgálati eredményei között, fokozottan oda kell figyelni arra, hogy a nagy dózisú (3-5 tonna/ha) pl. dolomit por vagy cukorgyári mésziszap kijuttatásával olyan mértékben felborítható a pH egyensúly, hogy drasztikusan romolhat a makro- és mikroelemek hasznosulása. Ezáltal a melioratív meszezés bizonyos esetekben és növényeknél (elsősorban a savanyúságot tűrő és jól tűr kultúráknál) termésdepressziót okozhat, így a terméseredményeket is jelentősen ronthatja. 
 
 
Milyen előnyei vannak a TerraCalco 95-nek és használatának?
 
 
- szemcsés szerkezetű, magas, tiszta CaO tartalom (95%)
- szemcseméret: 2-8 mm
- elkerülhető az esetlegesen túlzott magnézium kijuttatás
- a CaCO3-nál (50 % CaO) sokkal tisztább, magasabb CaO tartalmú és jobban hasznosuló (gyors reakciójú, gyorsan oldódó) formula
- javítja a talajszerkezetet
- akár őszi káposztarepce és őszi búza állományokban is kitűnően alkalmazható
- erősen savas és savas talajok (PH 3,5 - 5,5) esetében javítja a már a talajban lévő és a kijuttatott makro- és mikroelemek hasznosulását (foszfor, kálium, kén, stb.)
- Differenciált, helyspecifikus kijuttatásra is tökéletesen használható
- röpítő tárcsás műtrágyaszóróval is kijuttatható
- a legelők természetes savanyodásának ellensúlyozására, minőségének javítására is ajánlott (a legelők ideális pH értéke kb. 6,5)
 
6. kép: Különböző talajmeszező anyagok összehasonlító táblázata

 
A TerraCalco 95 hatása kukoricában:
 
A ma köztermesztésben levő kukorica fajták termés potenciálja akár a 20 T/Ha-t is meghaladja. Ennek a termés potenciálnak a kihasználása csak optimális tápanyag ellátás mellett képzelhető el. Jó tápanyag- és víz ellátású talajokon mikroelem és mész ellátás nélkül is lehetséges a 13,85 T/Ha termés, de ezek biztosításával a 16 T/Ha is elérhető ugyanazon a területen. A 2,15 T/Ha plusz termés bőven fedezi a felmerülő extra költségeket. Nagyon fontos a megfelelő fajta kiválasztása a megfelelő területre és a megfelelő műtrágya ellátáshoz. Ezek harmonizációja nélkül sokkal nehezebb jó terméseket elérni. Ebben is szívesen állunk a partnereink rendelkezésére.
 
7. kép: a TerraCalco 95 hatása kukoricában Sileno® Kukorica Starter alkalmazása mellett
 
 
A TerraCalco 95 hatása őszi káposztarepcében
 
A repce különösen meghálálja a meszet és a mikroelem ellátást. 2016-ban a már közölt adatok szerint több mint egy tonna volt a plusz eredménye a kettő együttes használatának. A Terracalco-95 200 Kg/Ha dózisban került alkalmazásra. A Terracalco 95 repcében télen vagy  tél végén is kiszórható állományban  200-300 Kg/Ha dózisban.
 
8. kép: a TerraCalco 95 hatása őszi káposztarepcében
Sileno® N-micro® Repce alkalmazása mellett 
 
 
A TerraCalco 95 hatása őszi búzában

Kalászosokban javítja a bokrosodást a műtrágya hasznosulást.  Fejtrágyaként is kijuttatható 100-500 Kg/Ha mennyiségben a bokrosodás végéig. Novemberi, decemberi kijuttatásnál télen a csapadékkal beoldódik, nem kell tartani a kimosódástól.
 
9. kép: a TerraCalco 95 hatása őszi búzában
 
 

Amennyiben további információra van szüksége vagy további, személyre szabott árajánlatot szeretne kapni, kérem keressen minket az alábbi elérhetőségek valamelyikén!
 


Kovács Attila
növényorvos
integrációs ágazatvezető

Mobil: 06/30 515-7848
E-mail: kovacs.attila@agrokemiaikft.eu


 

Rózsa Rebeka
gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök
kereskedelmi képviselő

Mobil: 06/30 941-0916
E-mail: novenyvedelem@agrokemiaikft.eu


 
Dr. Szabó Balázs
agrárkémikus
tulajdonos-ügyvezető
 
Mobil: 06/30 267-6606
 

A bejegyzés szerzője
 
 
     Szabó Kornél
     ügyvezető
     mezőgazdasági mérnök
 
 
     Mobil: 06/30 523-0798
     E-mail: szabo.kornel@jogazdaprogram.hu
 
Vissza