KEDVEZMÉNYES Tavaszi Jó Gazda Start Csomagok

 
Ha Önnek magas a vérnyomása vagy a vércukor szintje bizonyára van vérnyomás vagy vércukor mérő készüléke...
 
 
Ha vannak savanyú talajai, akkor miért nincs
pH mérője?
 
 
Ezúton ajánljuk figyelmébe legújabb KEDVEZMÉNYES Tavaszi Jó Gazda Start Csomag ajánlatainkat:
 

Terracalco 95 vásárlása esetén
díjmentesen juthat hozzá egy pH mérőhöz és további egyedi kedvezményeket is biztosítunk mikroelem bevonatos
Sileno® Kukorica és Napraforgó Starter műtrágyáinkból!
 
 
A talaj optimális kémhatása nagyon fontos feltétele a sikeres növénytermesztésnek. Az ideális kémhatás 6,5-7 pH között van, aminek nagyon kevés talaj felel meg. Az ettől való eltérés jelentősen csökkenti a makro tápanyagok felvehetőségét és nemcsak a lefelé, hanem a felfelé történő változás is csökkenti egyes makroelemek hasznosulását (pl. foszfor). Szerencsére ezen a problémán lehet segíteni. Amennyiben alacsony a pH akkor mész adagolással, amennyiben magas a kémhatás, akkor ammónium-szulfát és más savasan hidrolizáló műtrágyák használatával lehet mérsékelni az optimálistól való eltéréseket.

Sajnálatos módon persze azért nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen mint a mellékelt ábrán látható, a kémhatás (aminek a mérőszáma a pH) a legtöbbször nem egyenletesen oszlik el a táblán belül, hanem nagy különbségek is előfordulhatnak.
 
Ábra: Egy Somogy megyei tábla helyspecifikus talajmintavételt követő pH és P2O5 ellátottsági térképe
 
 
Ezzel függ össze az a tapasztalat, hogy nagy adagú dolomit szórás után az első évben sokszor nem lehet termésnövekedést kimutatni, mert a tápanyag antagonizmusok és az egyenlőtlen pH szint miatt a tábla egyik felén elért pozitív változást lerontja a tábla másik végén végzett túlmeszezés.
 
A bemutatott tábla pontosan ezt szemlélteti . A jobb oldali térkép tanúsága szerint a kémhatás 5 és 7 között változik, és vele arányosan változik a foszfor ellátottság (100 – 450 ppm között).
 
 
Ahhoz, hogy ezt a hibát ne kövessük el szükséges egy megbízható pH mérő.
 
 
A műszerrel folyamatosan ellenőrizheti a meszezés hatását vagy akár a pH csökkentés eredményességét, ha éppen arra van szükség.
 

A mostani AKCIÓ keretében 2019.03.11-től 2019.03.24-ig, az alábbi csomagokban feltüntetett mennyiségű Terracalco 95 kalciumos talajjavító anyag vásárlása esetén  egy megbízható pH mérőt is szállítunk Önnek és a helyszínen bemutatjuk a használatát. Amennyiben ugyanebben az időszakban a megrendelt Terracalco 95 mellé Sileno® NPK mikroelemes műtrágyákat is vásárol, akkor az ajándék műszeren felül további  kedvezményeket is biztosítunk (lásd. az alábbi csomag ajánlatokat):
 
Ábra: A Tavaszi Jó Gazda Start Csomag tartalma (A. verzió) (nagyításhoz kattintson a fenti képre)
 
 
Ábra: A Tavaszi Jó Gazda Start Csomag tartalma (B. verzió) (nagyításhoz kattintson a fenti képre)
 
 
Ábra: A Tavaszi Jó Gazda Start Csomag tartalma (C. verzió) (nagyításhoz kattintson a fenti képre)
 

A Terracalco 95 termék szórható repcére a szárba indulás kezdetéig és búzára a bokrosodás végéig. Kukorica, szója és napraforgó esetén alkalmazható a vetés előtt egy hétig  sekélyen bedolgozva vagy a vetés után kelés és eső  előtt a felületre kiszórva.
Az adagolása a pH-tól függ. A maximális dózis 1000 kg/ha, de 100 kg/ha-tól már hatásos.
 
 
A pH tartományok szerinti javasolt dózisok az alábbiak:
 
Ábra: Terracalco 95 dózis táblázat
 
 
További javaslatok:
 
- A megfelelő pH szint elérését követően évente 100-200 kg/ha fenntartó mésztrágyázásra van szükség, lehetőleg a talaj felső rétegébe bedolgozva vagy eső előtt a felszínre kiszórva.

- Minden évben a szórás előtt győződjünk meg az aktuális pH szint mértékéről és semmiképpen ne menjünk 7 fölé. A méréseket a táblán belüli homogén termőzónákon belül végezzük el.

- A repce, a kukorica, a szója és a napraforgó nagyon meghálálja a kalciumos műtrágyázást. A búza esetén 6 pH alatt már indokolt a beavatkozás.
- A kémhatással folyamatosan foglalkozni kell és az áthúzódó hatásokat is figyelembe kell venni.

- A mésztrágyázás kiválóan kiegészíti a mikroelemes műtrágyák hasznosulását. Azonos NPK szint mellet egy kedvezményes árú komplexhez képest  a 200 kg/ha mésztrágya és 200 kg/ha Sileno® N-micro® mikroelemes fejtrágya együttes plusz költsége nem haladja meg a 14 ezer forintot, viszont cserébe nem muszáj lombtrágyázni és a növény specifikus pH szint és a mikroelem szint is radikálisan javul. Ezzel a technológiával 2016-ban 20,8 t/ha kukorica  2018-ban 7,2 t/ha szója termést sikerült elérni kisparcellás kísérletekben, de tábla szinten is 13-15 tonna közötti kukorica terméseket tudtunk betakarítani májusi morzsoltban.
 
 
Részletek, információk:
 
Az AKCIÓ további részleteiért, egyéb információkért keresse telefonon tanácsadó kollégáinkat az alábbi elérhetőségeiken.
 


Kovács Attila
növényorvos
integrációs ágazatvezető

Mobil: 06/30 515-7848
E-mail: kovacs.attila@agrokemiaikft.eu


 

Rózsa Rebeka
gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök
kereskedelmi képviselő

Mobil: 06/30 941-0916
E-mail: novenyvedelem@agrokemiaikft.eu


 
Dr. Szabó Balázs
agrárkémikus
tulajdonos-ügyvezető
 
Mobil: 06/30 267-6606
 

A bejegyzés szerzője
 
 
     Szabó Kornél
     ügyvezető
     mezőgazdasági mérnök
 
 
     Mobil: 06/30 523-0798
     E-mail: szabo.kornel@jogazdaprogram.hu
 
Vissza