2020-as Nyári Jó Gazda Talajjavítási Akció

 
 
ITT A MEGOLDÁS: Egyszerre lehet gazdagabb és környezettudatosabb és még egy KÜLÖNLEGES ÉLMÉNYBEN is része lehet!
 
 
Íme a 83.050 forint / ha-os kérdés: Mikor van nagyobb esélyünk arra, hogy egy táblán nagy termésünk lesz nagy nyereséggel? Ha a hagyományos módszereket választjuk, amelyek eddig sem váltak be, vagy valami újba kezdünk, amit már mások is kipróbáltak?
 
Mai blog bejegyzésünkben amellett, hogy arra keressük a választ, hogy a különböző tápanyag utánpótlási stratégiák, 5 éves távlatban, mennyire befolyásolják a talaj tápanyag készletét és fizikai paramétereit, egy különleges, 2020. július 30-ig érvényes AKCIÓNKRA hívjuk fel az Ön figyelmét.
 
Elsőként talán kezdjük ott, hogy eléhető legmagasabb termésátlag és nyereség eléréséhez, a teljesség igénye nélkül,  a tábla minden pontján az alábbi főbb tényezők optimális  ellátását kell biztosítani: víz, levegő, hőmérséklet, kémhatás,  nitrogén, foszfor, kálium, kén, kalcium, magnézium, réz, bór, cink, mangán, vas, molibdén, kobalt és amit még nem ismerünk.  Ez nem egyszerű és nem is lehet maradéktalanul megvalósítani csak törekedni az elérésére. Az alábbi sorok elolvasásával akár annak a nem túl népes gazdálkodói csoportnak a tagjai közé is bekerülhet, akik profi módon vezetik a gazdaságukat és egyben környezettudatosak is.
 
Vannak népi bölcsességek, amelyek ma is érvényesek, és vannak, amelyek nem. Ilyen az a mondás, hogy „Annak van pénze, aki nem költi el”. A mondással szemben a növénytermesztésben, addig kell és érdemes növelni a hektáronkénti költségeket, amíg azok növekvő nyereséget hoznak. Sokan úgy gondolják, hogy ez a szint viszonylag alacsonyan van, de ez nem igaz. Ez a szint táblarészről táblarészre, növényről növényre, fajtáról fajtára, technológiáról technológiára változik. Azt, hogy a több ezer felkínált megoldás közül, a termelő, melyiket válassza, nehéz eldönteni. Iránymutató lehet, hogy csak azok a megoldások jók, amelyek bizonyított tudományos eredményeken alapulnak és több éven át, szabadtéri szántóföldi teszteken bizonyítottak. Ha a Jó Gazda Program® (JGP®) megoldásait és a Sileno® műtrágyákat valamint a Terracalco 95 kalciumos talajjavítót választja, jól fog járni, hiszen növekedni fog a nyeresége és még egy felejthetetlen élményben is része lehet. A JGP® rendszer olyan tudományos eredményeken alapul, amelyeket igazoltak a kisparcellás kísérletek és a nagyüzemi gyakorlat. A rendszer környezetbarát. Nagyon fontos, hogy környezetünket szennyezés mentesen, eredeti állapotához közeli formájában meg tudjuk őrizni. Sajnos a szántóföldi növénytermesztésben csak a környezetszennyezés és az ésszerű műtrágya hatóanyag felhasználás között választhatunk, mert más módon nem lehet élelmiszerrel ellátni sok milliárd embert. A talajvizekben megjelenő nitrát szennyezés legnagyobb része a szántóföldi növénytermesztésben nem kellően ésszerű tápanyag utánpótlás következménye. Bizonyára ön is felelős gazdálkodó, aki nem akarja drága pénzen szennyezni a környezetét, amit aztán még drágább pénzen kell megtisztítani. Sajnos vitathatatlan, hogy az a nem kellő arányban kiszórt műtrágya hatóanyag, amit a növény nem épít be a szöveteibe, előbb utóbb a talajvízbe kerül és szennyezi azt a földet, amelyen a gyerekeink és az unokáink fognak élni.
 
Nézzük meg, hogy a különböző tápanyag utánpótlási stratégiák, 5 éves távlatban, mennyire befolyásolják a talaj tápanyag készletét és fizikai paramétereit. Három különböző üzem talajvizsgálati eredményeit elemeztük ki, mindenhol 8 táblát vizsgáltunk az összes érintett terület 1070 hektár volt. Az első üzem a mikroelem pótláshoz lombtrágyákat használt és mikrogranulátumokat 20 kg/ha dózisban. A második mezo- és mikroelemeket tartalmazó Sileno® fejtrágyákat és startereket juttatott ki, 200 kg/ha dózisban, műtrágya szóróval és rendszeresen használt különböző lombtrágyákat is. A harmadik ugyancsak Sileno műtrágyákat használt, 300 kg/ha dózisban, és nagyon ritkán lombtrágyázott. A talajvizsgálati eredmények változása az 1. táblázatban van összefoglalva. A táblák adatait súlyozott átlagokkal számoltuk ki. Sárga színnel jelöltük az optimumhoz legközelebb álló értékeket.
 

1. Táblázat: Talajvizsgálati eredmények változása három különböző üzemben, 2013-2019 között. (nagyításhoz kattintson a képre)
 
Látható, hogy az első üzem, amelyik karbonátos szoloncsákos talajon gazdálkodott megőrizte a pH szintjét és növelte a karbonát szintet. Ez nem feltétlenül kedvező folyamat, hiszen a 6,5 pH az ideális a tápanyag felvétel szempontjából és 15% karbonát komoly gondokat okozhat. A másik két üzemben fokozni kell a kalcium bevitelt a pH javítása érdekében. Az eddigi dózis csak a szinten tartásra volt elég.

A harmadik üzemben a humusz átlag 12%-os növekedése, a következetesen fenntartott szántás nélküli talajművelés eredménye lehet és a szármaradványok megtartásáé. A másik két üzem szinten tudta tartani a humusz szintjét, ami komoly teljesítmény.
 
Az ideális foszfor szint 200 ppm alatti. Folyamatos pótlás mellett ez elég akár rekord termésekhez is, és nem köti le feleslegesen az üzem forgóeszközeit. Ezt a kritériumot a harmadik üzem teljesítette legjobban a P2O5 (173 ppm) szinttel, amit 21 %-os emelkedéssel 149 ppm-ről állított be. A 21%-os növekedés a foszfor feltöltés, és néhány üzemi táblán a pH növekedés következménye. A cél ennek a szintnek az egyenletes fenntartása.
 
Káliummal a 200-250 ppm közötti káliumszint lehet a hosszútávú cél. A 2. üzem átlaga áll a legközelebb ehhez (202 ppm).

Jelentős változások tapasztalhatók a mezo- és a mikroelemek körében is.
 
A nátriumszint csökkentése fontos feladat és ezt a harmadik üzemben sikerült legjobban megoldani, bár abszolút mértékben a második áll a legjobban.
 
A réz szintje az első két üzemnél csökkent, de a harmadiknál sikerült növelni 3 ppm fölé, ami már elegendő a termeléshez. A réz szint 46%-al magasabb, mint öt éve és minden táblában nőtt. Ezt a szintet csak a gyümölcsösökben szokásos réz bevitellel lehetett volna lombtrágyázással biztosítani, ami szántóföldön nem lenne gazdaságos.
 
A magnézium 200 ppm feletti szintje már gondokat okozhat az antagonizmusok miatt. A harmadik üzemben elért 153 ppm szint elég a termeléshez. A pótlásban jobb a Sileno® műtrágyákra alapozni, mint a lombtrágyákra vagy a dolomitra, mert a magnéziumot egyszerre kell differenciáltan és más elemekkel arányosan kijuttatni, hiszen a túladagolása rontja más elemek felvehetőségét.
 
A mangánnál 100-200 ppm között van megfelelő szint. A második üzem 134 ppm eredménye jó, de a harmadik üzem sem rossz, hiszen megmaradt ennek  a fontos, a legnagyobb mértékben felvett elemnek a felvehetősége, szemben az első üzemmel ahol nagyon alacsonynak tűnik a csökkenés után elért 25 ppm –es érték.

 
A harmadik üzemben a szulfát szint is nőtt átlagosan 51%-al, annak ellenére, hogy nem használtak kénes nitrogén trágyákat. Ez a Sileno® műtrágyák 7-27% közötti SO3 tartalmának volt köszönhető. Az első üzemben csökkent a másodikban értékén maradt a szulfát. Tekintve, hogy ma már a levegőből nem számíthatunk utánpótlásra a kén ellátásra folyamatosan oda kell figyelni.
 
A cink általában kevés a magyar talajokban. Az ideális a 2,5-3 közötti érték lenne növényektől függően. A legmagasabb emelkedést 73%-ot az egyes üzem érte el, de nagyon alacsony szintről indulva. Öt év alatt 0,47 ppm emelkedést tudott elérni. A második üzem szintje kicsit csökkent,1,37-ről 1,14 ppm-re, köszönhetően a magas kukoricaterméseknek. A harmadik üzem csak 0,45 ppm növekedést ért el, de 1,72—ről 2,17 ppm-re emelte a cink készletet, ami már megközelítette az optimumot. A harmadik üzemben a cink szintje 26%-al lett magasabb és nem volt csökkenés egyetlen táblában sem. Még ott sem, ahol rendszeresen 13-16 t/ha közötti kukorica és 3,5-5,5 közötti szója termést értek el. Ez igazolja azt a stratégiát, ami a minél szélesebb körű mezo- és mikroelem ellátásra helyezi a hangsúlyt, hiszen lokálisan egy adott ponton bármelyik tápelem minimumba kerülhet. Az egyoldalú cink kijuttatással nem érhetjük el a harmonikus tápanyag-utánpótlással kapcsolatos céljainkat, hiszen ha a cinkből el is érjük az optimumot, attól még más elemek minimumba kerülhetnek. A Sileno® kukorica starterekben 0,34-1% cink volt a maximum, szemben a piacon kapható 1% feletti cink tartalmú más starterekkel. Mégis, még a fent említett magas kukoricatermés után is maradt felesleges cink és nőtt a cink tartalom  a terméssel együtt. Erre csak egy magyarázat van, hogy nem mindenhol a cink van minimumban és a réz, mangán, vas, bór stb. kiegészítések növelik a szárazanyag beépülés hatékonyságát.
 
Összességében azt mutatják a talajvizsgálatok, hogy a Sileno® műtrágyák és a forgatás nélküli talajművelés alkalmazásával ésszerű költségszinten növelni lehet a talaj humusz és tápelem tartalmát, javítani a kémhatását és ezek a tényezők javítják a nitrogén felvétel hatékonyságát, így az nem kerül a talajvízbe. A lombtrágyára alapozott termelés már öt éves távlatban is csökkenti a talajok mikro- és mezo elem szintjét, ami korlátozza a termelés gazdaságosságát. A talajban lévő mikro- és makroelemek feltáródásának és a kijuttatott hatóanyagok felvehetőségének maximalizálásához kiemelten fontos a talajok kémhatásának optimalizálása.

 
 
Közeledvén az őszi növények aratások utáni talajelőkészítési- és műtrágyázási szezonjához valamint a fenti szakmai elemzés kapcsán szeretnénk ezúton is figyelmébe ajánlani az alábbi, 2020. június 30-ig érvényes, kiemelt
 
NYÁRI JÓ GAZDA TALAJJAVÍTÁSI AKCIÓNKAT:
 

AKCIÓS TERRACALCO 95
vásárlása esetén
egyedi ELŐSZEZONI KEDVEZMÉNYEKET BIZTOSÍTUNK
mikroelem bevonatos
Sileno® Repce- és Kalászos
alap- valamint fejtrágyáinkból!
 
 
2. Táblázat: NYÁRI JÓ GAZDA TALAJJAVÍTÁSI AKCIÓ (2020.06.16. - 2020.06.30.) (nagyításhoz kattintson a képre)
 
 
Továbbá amennyiben minimum 24 tonna Terracalco 95 terméket vásárol nálunk vagy legalább 11.9 tonna Sileno műtrágyát is vásárol AKCIÓS Terracalco 95 terméke mellé, akkor részt vesz a sorsolásban,
melynek díja egy TESLA Élményvezetés*!
 
a fenti kép csak illusztráció
 
* A TESLA Élményvezetés a https://teslaelmeny.hu/ajandekkartya-megrendeles/ oldalon feltüntetett "BASIC (30 perc)" szolgáltatást foglalja magába.
* felhasználási feltételek: https://teslaelmeny.hu/aszf/
* Sorsolás időpontja: 2020.07.06. (hétfő) 15:00
 
 
Miért rendelje meg MOST a Terracalco 95 kalciumos talajjavítót és a őszi alap műtrágyákat?

Azon nagyszámú pozitív tapasztalat közül, ami arra ösztönözheti Önt, hogy még aratás előtt megrendelje  Sileno® műtrágyáját, vagy Terracalco 95 kalcium trágyáját, most egyet mutatunk be 2019-ből.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy egy Sileno® Eco Repce mikroelemes alaptrágya őszi kijuttatást követően van e értelme tavasszal egy Sileno® N-micro® kénes mikroelemes fejtrágya kijuttatásának. Várható-e tőle a nyereség növekedése. A teszt terület egységesen 200 kg/ha "Sileno®  Repce ECO (8:17:22) + 5.5 SO3 + 0.07 B + 0.032 Cu + 0.04 Zn + 0.14 Mn + 0.003 Mo + 5.4 CaO" elnevezésű és összetételű alaptrágyát kapott. Azt vizsgáltuk, hogy ehhez képest a tavaszi plusz 200 kg/ha dózisban, "Sileno® N-micro® Repce S. SZLA (16:5:5) + 25 SO3 + 0.075 B + 0.015 Cu + 0.24 Zn + 0.04  Mn + 0.02 Fe + 0.005 Mo + 8.5 CaO + 0.9 MgO" termékkel elvégzett kezelés milyen hatással van a termésre és ennek milyen hatása van az eredményre. A végeredmény bennünket is meglepett és ezt az alábbi 2-3-4. ábrák segítségével foglaltuk össze.
 

1. Ábra: Terméseredmények (kg/ha)
 

2. Ábra: A kijuttatott elemek mennyisége
 

3. Ábra: Költségek és árbevétel (HUF/ha)
 
 
Magyarországon kimerültek a föld tartalékok. Nyereséget növelni a terület növelésével ma már keveseknek járható út. Helyette intenzívebbé kell tenni a termelést.
Még a 4,4 t/ha –os repcén túl is van élet. 22 ezer ft/ha plusz befektetéssel akár plusz 755 kg/ha repcét is lehet termelni és elkölteni a 83.000 ft/ha extra nyereséget, csak  csatlakozni kell a JGP programhoz és használni a Sileno® műtrágyákat és a Terracalco 95 mésztrágyát.
 
 
Még mindig azon gondolkodik, hogy megrendelje-e az AKCIÓS termékeket?

Akkor olvassa el az alábbi linken található blog bejegyzésünket és hívja kollégáinkat az alábbi elérhetőségeken!
 
 


Kovács Attila
növényorvos
integrációs ágazatvezető

Mobil: 06/30 515-7848
E-mail: kovacs.attila@agrokemiaikft.eu


 

Rózsa Rebeka
gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök
kereskedelmi képviselő

Mobil: 06/30 941-0916
E-mail: novenyvedelem@agrokemiaikft.eu


 
Dr. Szabó Balázs
agrárkémikus
tulajdonos-ügyvezető
 
Mobil: 06/30 267-6606
 

A bejegyzés szerzője
 
 
     Dr. Szabó Balázs
     ügyvezető-tulajdonos
     agrárkémikus
 
 
     Mobil: 06/30 267-6606
     E-mail: drszabo@agrokemiaikft.eu
 
Vissza