Tudtad, hogy a kis eltérés is sokat számít?

 
Tudtad, hogy a kis eltérés is sokat számít?
 
 
A mai rövid bejegyzésben a mezo- és mikroelemekkel dúsított szilárd műtrágyák hatásáról ejtünk néhány szót.

Sokan kérdezik tőlünk, hogy milyen mikroelemes műtrágyát válasszanak. A gyakorlatban nem az elméleti megfontolások az elsődlegesek, hanem annak az ismerete, hogy egy bizonyos tápanyag készlethez, fajtához, vízellátáshoz milyen hatóanyag összetételű műtrágya illik. Melyik alkalmazásával érjük el a maximális hozamot vagy nyereséget.
 
Ábra: Különböző mikroelemes műtrágyák hatása a takarmány kukorica terméshozamára (2020.; Zalaszentgrót)
(Forrás: Dr. Szabó Agrokémiai Kft.)
 
A fenti ábra tanúsága szerint 2020-ban megpróbáltunk erre a saját tápanyag-reakciós kísérleteink segítségével is választ találni. Ugyanazzal a kukorica hibriddel három ismétléses kísérletet állítottunk be kukoricában, 450 m2-es parcellákban. Az eredmények szerint nem az a fontos, hogy egy starter a makroelemek mellett tartalmaz-e mezo- és mikroelemeket, hanem hogy milyen összetételben. Az 1. kezelés volt a kontroll. A kontroll kezelésben használt műtrágya az NPK hatóanyagon kívül 14% SO3 hatóanyagot is tartalmazott. A többi kezelésben az általunk gyártott különböző mikroelemekkel dúsított Sileno® műtrágyák hatását vizsgáltuk a kontrollhoz hasonlítva. Az eredmények azt mutatták, hogy a leggyengébb hatású, 11.8 t/ha termést produkáló hibrid és a legjobb, 14.8 t/ha termésű hibrid között 3 tonna különbség volt, ami arányaiban 25,4 %-ot jelentett. Általánosságban a mikroelemes kiegészítés 2 t/ha többletet eredményezett, de ezen belül az „A” kezelés gyakorlatilag eredménytelen maradt. Ez azt jelzi, hogy a tanácsadásnak nagy jelentősége van, ha nem akarunk olyan mikroelemes műtrágyákra pénzt költeni, amelyeknek az adott körülményke között nem lesz hatásuk vagy szeretnénk a maximális nyereséget elérni (lásd. pld. „S” kezelés).

Jelenleg a termelők a mezoelem utánpótlást alkalmanként kiszórt kalcium és kéntartalmú műtrágyák alkalmazásával vagy keserűsó oldat kipermetezésével próbálják megoldani. A mikroelem kezelés leginkább elterjedt alap eszköze pedig a lombtrágyázás.  Gondoljunk csak bele! Vajon mennyi esélye van egy termelőnek, hogy a szilárd és folyékony műtrágyák kombinálásával gazdaságosan kijuttassa az optimális hatóanyag összetételt? Nem beszélve az időhiányról és a lombtrágya és növényvédő szerek negatív kölcsönhatásokról.

Ezért mi a megfelelő FöldDoktor® tanácsadás alapján összeállított szilárd mikro- és mezo elemekkel dúsított Sileno® műtrágyákat ajánljuk, amelyek mind gazdaságossági, mind pedig hatóanyag összetétel szempontjából a legjobb megoldást nyújtják az általánosan elterjedt tápanyag-utánpótlási technológiákból fakadó problémákra.

Ha szeretne többet megtudni a Jó Gazda Program®-ról és a FöldDoktor® tápanyag-utánpótlási rendszerünkről, illetve a műtrágya költségek optimalizálásáról és a termésnövelés lehetőségeiről, keressen bennünket telefonon vagy e-mailben. Elérhetőségeinkhez kattintson IDE.
 
 

A bejegyzés szerzője
 
 
     Dr. Szabó Balázs
     tulajdonos
     agrárkémikus
 
 
     Mobil: 06/30 267-6606
     E-mail: drszabo@agrokemiaikft.eu
 
Vissza