Hogyan mérsékelheted a tápanyag veszteséget savanyú talajok esetében?

 
Belegondoltál már, hogy a kijuttatott tápanyagokból mennyi hasznosul valójában?
 
 
Ábra: A műtrágya hasznosulás változása a pH érték függvényében
(Forrás: Buckman & Brady)
 
A fenti ábrán is jól látható, hogy minél savanyúbbak a talajaink, annál kisebb mértékben hasznosulnak a kiszórt tápanyagok. Egy 5-ös pH értékkel rendelkező táblán vagy termőzónában kijuttatott nitrogén hatóanyagnak csupán csak a 43%-a hasznosul, foszfor esetében ez az arány 34%, kálinál pedig 52%.

A jelenlegi műtrágya piaci helyzetben és magas műtrágya költségek mellett a kiválasztott tavaszi tápanyag-utánpótlási stratégiától függetlenül (legyen szó a tápanyag kijuttatás optimalizálásáról és/vagy költségcsökkentésről) érdemes és ajánlott is odafigyelni az alacsony pH értékekkel (4-6 pH) rendelkező területek tápanyag hasznosulási problémáira és mindent megtenni annak érdekében, hogy az általunk kijuttatott tápelemekből a növényeink a lehető legtöbb mennyiséget tudják felvenni. Azok a termelők, akik ennek nem szentelnek elég figyelmet, komoly pénzeket veszíthetnek. 
A magas CaO tartalommal rendelkező kalciumos talajjavítókkal, mint amilyen például a Terracalco 95 is, gyors, lokális pH javulást és optimális kalcium utánpótlást érhetünk el, így nagyban elősegítjük a tápanyagok hasznosulását, a növények általi felvehetőségét. A kalciumos talajjavítók használata nem költség, hanem egy gyorsan megtérülő befektetés.

Ha neked is savanyú talajaid vannak és további információt szeretnél arról, hogyan mérsékelheted a tápanyag hasznosulási problémákból fakadó veszteségeidet, keress bennünket telefonon vagy e-mailben. Elérhetőségeinkhez kattintson IDE.
 

Kapcsolódó anyagok:
 
 
 

A bejegyzés szerzője
 
 
     Szabó Kornél Balázs
     ügyvezető
     mezőgazdasági mérnök
 
 
     Mobil: 06/30 523-0798
 
Vissza