Bemutatjuk az EOS Növény Monitoring platformot!

 
Örömmel jelentjük be, hogy 2022. április 1-én partneri együttműködési megállapodást kötött a Dr. Szabó Agrokémiai Kft. (Jó Gazda Program®) és az kaliforniai székhelyű EOS Data Analytics, INC (EOSDA), amely egy nemzetközi, mesterséges intelligencián alapuló műholdfelvétel feldolgozással- és elemzéssel foglalkozó technológiai vállalat.
 
A 2015-ben alapított EOS Data Analytics, INC. technológiai vállalat EOS Növény Monitoring rendszere egy komplex műholdas megfigyelő platform, amelyet a cég az innovatív precíziós gazdaságok és mezőgazdasági termelők, szaktanácsadók számára fejlesztett ki. A platform a saját és más különböző műholdas rendszerek adatait integrálja földi megfigyelő állomások adataival, így nem csak a növények aktuális állapotát jellemző indexek adatokat (NDVI, GNDVI, NDRE, MSAVI, RECI, NDMI) szolgáltat 3-5 naponta folyamatosan, de a teljes vegetációs idő alatti történeti időjárási adatokat, vegetációs index változásokat és 14 napos, nagy pontosságú csapadék és hőmérséklet előrejelzést is nyújt valamint a növények fejlődési stádiumáról is folyamatos információt biztosít a felhasználók számára. A feltöltött táblákra vonatkozóan részletes domborzati- és terület lejtési adatok is elérhetőek, ezzel támogatva az elemzések, döntések megalapozottságát.

Az EOS Növény Monitoring rendszer egy felhő alapú szolgáltatás, így bármikor, bárhonnan elérhetjük adatainkat, a böngésző funkunkcióit kihasználva pedig magyar nyelvű fodításban is elérhető a szolgáltatás. A rendszerhez mobil applikáció is elérhető, így a határszemlék alatt is hozzáférhetőek adataink és a megfigyeléseinket akár a táblábejárások alkalmával is rögzíthetjük (Scout tasks, azaz Határszemle funkció).

Ma már 735.000 aktív felhasználója van a rendszernek akik összesen 21.000.000 hektár terület monitoringját végzik el évente a platformon keresztül. 
 
 
Az együttműködési megállapodás célja az EOS Növény Monitoring rendszer használatából fakadó előnyök megismertetése a magyar termelőkkel, a platform magyarországi piaci részesedésének növelése és a hazai precíziós mezőgazdasággal foglalkozó termelők munkájának segítése, az eredményesség növelése és az input anyag felhasználás optimalizálása az EOSDA innovatív technológiáinak alkalmazása révén.
 
A Dr. Szabó Agrokémiai Kft. az általa több, mint 12 éve működtetett Jó Gazda Program®-ba is integrálja a platform funkcióit, de a programtól függetlenül is értékesíti a rendszer által nyújtott szolgáltatásokat a magyar piacon.
 

 
 
A Jó Gazda Program®-ról?

A JGP® a Dr. Szabó Agrokémiai Kft. 12 évvel ezelőtt indított, precíziós mezőgazdasági szolgáltatásokat nyújtó ágazata, amely alapvetően távérzékelési- és földi szenzor adatok elemzésén valamint helyspecifikus módszerre megszedett talajminták vizsgálatán alapul.
 
A differenciált tőszámú vetési szaktanácsadás mellett a program elsősorban a helyspecifikus tápanyag-utánpótlásra valamint a differenciált fenntartó kalciumos talajjavításra specializálódott.
 
A JGP® szorosan kapcsolódik cég egyedi mikrolem beonatos műtrágya gyártásához (Sileno®), mely az alap műtrágya szortimenten felül talaj- és növényspecifikus starter és fejtrágyákat is biztosít a vállalkozás ügyfeleinek.
 
 

 
EOS funkciók, modulok:
 

Az EOS platform használatának előnyei:

- 3-5 naponta új műholdkép a területekről, 2016-tól kezdődően

- 6 féle vegetációs index (NDVI, GNDVI, NDRE, MSAVI, RECI, NDMI), amelyek segítségével a vegetációs időszak teljes hosszában, a növények fejlődési stádiumától függő indexek alkalmazásával a legpontosabban lehatárolhatók a homogén termőzónák és megtervezhetők a kijuttatási (VRA) térképek

- továbbfejlesztett, mesterséges intelligencián alapuló felhő maszkolási technológia ereményeként tisztább és sűrűbben elérhető műholdfelvételek, pontosabb vegetációs index adatok

- közvetlenül a táblákra vonatkoztatott hisztorikus időjárási adatok 2008-ig visszamenően

- tábla sepcifikus 14 napos időjárás előrejelzés, a rendszer automatikusan figyelmezteti a felhasználót a várható fagy- hő- illetve vízstresszre

- Exportálható adatok (vegetációs index térképek, időjárási adatok, domborzati térképek, stb.)

- A platform részeként működő mobil alkalmazás és a „Határszemle (Scout tasks)” modul segítségével megvalósíthatók a digitálisan és térben is dokumentált terepszemlék, így elősegítve a gyors, precíziós adatközpontú helyspecifikus növényvédelmi- és egyéb gépi munkák kivitelezését (a rögzített határszemle riportok lementhetők és kinyomtathatók)

- A kijuttatott input hatóanyagok, műtrágyák hatásának és a növények fejlődésének elemzése az idősoros vegetációs idexek és a történeti időjárási adatok összehasonlításával a Monitoring modulban elérhető osztott képernyő funkció illetve a Táblavezérlő modul segítségével

- Helyspecifikus talajmintavételezéshez és differenciált input anyag kijuttatáshoz is használható Termőképességi- és vegetációs index térképek létrehozása előre meghatározott idősoros műholdfelvételek alapján

- A növények fejlődési stádiumának tábla szinten történő nyomonkövetése a nemzetközi BBCH skála alapján
 
 
 

Amennyiben további információra van szüksége, vagy árajánlatot szeretn kérni, keressen minket bizalommal.
 

A bejegyzés szerzője
 
 
     Szabó Balázs
     ügyvezető
     mezőgazdasági mérnök
 
 
     Mobil: 06/30 523-0798
 
Vissza