A jó időzítés, az odafigyelés és a megfelelő technológia aranyat ér

 
 
A jó időzítés, az odafigyelés és a megfelelő technológia aranyat ér
 
 
Az idei év kedvezőtlenül indult a termelők számára. A műtrágya- és egyéb input anyagárak elszabadulása, illetve egyéb környezeti tényezők, mint az aszály és a hideg időjárás (legyengült állományok) is megnehezítette a rugalmas növénytermesztést. Az ilyen negatív helyzeteket is tudnunk kell kezelni, ehhez pedig megfelelő tápanyagokra (műtrágyák, lombtrágyák) és növényvédő szerekre van szükségünk, melyeket ebben a változó helyzetben is igyekszünk partnereink számára biztosítani.
 
Célunk, hogy olyan gyomirtó-, gomba- és rovarölő termékeket, valamint technológiákat kínáljunk partnereinknek, melyek tavasszal hatékonyan használhatók a szántóföldi kultúrákban és fölöslegesen nem terhelik a környezetünket. Mindezt annak érdekében, hogy a jelenlegi helyzetben is maximalizálni tudjuk a betakarított termés mennyiségét és fenntarthatóan tudjuk biztosítani hazánk egészséges élelmiszerekkel történő ellátását.
 
 
Több dologra is figyelnünk kell az elkövetkező időszakban. Fontos a jó időzítés, törekedjünk a preventív (megelőző) védekezésre és kerüljük a felesleges szerhasználatot

A repcetáblákon fel kell készülnünk a fénybogár elleni védekezésre. Ne feledjük, hogy amennyiben szükséges (virágzó állomány, virágzó gyomok – a táblát a méhek látogatják) a méhkímélő technológiát alkalmazzuk, méhekre kifejezetten kockázatos készítményeket pedig ne alkalmazzunk ebben az időszakban. Fontos, hogy mindig konzultáljunk szaktanácsadónkkal, illetve olvassuk el a növényvédőszer engedélyokiratát a felhasználás előtt.
 
 
Őszi kalászosoknál, ahol ősszel elmaradt a gyomirtás ezt még idejében végezzük el, illetve figyeljünk a korai lombvédelemre is. Napjainkban ez már nem csupán „úri passzió”, megéri jobban vigyázni az állományra.

Hamarosan elérkezik a napraforgó és kukorica vetések ideje is, de ügyeljünk a megfelelő talajhőmérsékletre, mivel a túl korai vetés vontatott, hosszan tartó kelést eredményezhet. Ahol szükséges ott használjunk talajfertőtlenítő készítményt a drótférgek és a kukoricabogár ellen.
 
 
A Dr. Szabó Agrokémiai Kft. az előzőekben említett feladatokhoz szükséges input anyagok széles körével és szaktanácsadással is a termelők rendelkezésére áll immár 30 éve. 

További információért, növényvédelmi szaktanácsadásért, keressen minket bizalommal.
 
 
 

A bejegyzés szerzője
 
 
     Kovács Attila
     növényorvos
     
 
 
     Mobil: 06/30 515-7848
 
Vissza