Bemutatták a Case IH 5550 Trident gépkezelő nélküli automata önjáró műtrágyaszórót

 
 
Az idei nyári amerikai "Farm Progress Show" rendezvényen mutatták be a Case IH és a Raven Industries közös fejlesztésének első kézzelfogható eredményét, a Case IH 5550 Trident gépkezelő nélküli automata önjáró műtrágyaszórót. Ennek a fejlesztésnek a bemutatásáról szól a mostani blogban is elérhető 3 részes videó interjú, amelyet a Rural America című műsor készített.
 
Forrás: Raven Industries (https://ravenind.com/path-to-autonomy)
 
 
A műsorban Ben Voss, a Raven Industries értékesítési igazgatója (Észak-Amerika és Ausztrália), illetve Chris Dempsey, a Case IH precíziós technológiai ágazatának globális igazgatója voltak az interjú alanyok.

A Farm Progress Show keretében volt ennek a fejlesztésnek az első, nagyközönség előtti élő bemutatója, amelyet több éves üzemi farm tesztek előztek meg.
 
A két cég, a Case IH és a Raven Technologies már régóta együttműködik a mezőgazdasági gépek automatizálásának területén, ennek soron következő eredménye a teljesen automatán működő New Leader típusú helyspecifikus műtrágyaszóróval felszerelt Case IH 5550 Trident önjáró erőgép, ami a Raven automatazálási rendszereit használja. Az erőgép és a vezérlés teljesen felxibilis, a jövőben pl. akár automata permetezésre is lehet majd használni.

A gép számos kamerával, szenzorra és radarral is fel van szerelve, ezek biztosítják az automata vezérlés alapját. Kontrollnak lehet benne gépkezelő is (bár alapvetően nem szükséges), a gépkezelő pedig akár egy második gépet is tud irányítani a kabinból vagy kiszállva a gépből a gépfelügyelet mellett más feladatokkal, munkákkal is foglalkozhat.

Először a vezérlő tableten vagy az asztali gépi szoftverben meg kell tervezni a szórást és elvégezni az alapvető beállításokat (rögzíteni a határvonalat, megtervezni, hogy hol kell mennie a gépnek, megadni a munkaszélesség, dózist, stb.), utána automatán megold mindent maga a gép. Ezt a videóban be is mutatják. A gépek tehát az előre megtervezett feladatokat automatán végrehajtják, közben mindent távírányításban lehet vezérelni, pl. változtatni a kijuttatási dózison, leállítani és kicserélni a kijuttatási tervet, stb. Ha valami baj van vagy veszélyt éreznek akkor leállnak és jeleznek a kontrollernek. Ami fontos, hogy egyelőre mindenképpen emberi kontroll és ellenőrzés szükséges, így lehet szavatolni a teljes biztonságot.
 
 
Forrás: Raven Industries (https://ravenind.com/path-to-autonomy)
 
 
Az interjúban mutatnak egy nagyon jó ábrát is (lásd az alábbi képet), hogy két cég koncepciója szerint a teljes automatizálás milyen lépésekben tud majd megvalósulni a gazdaságokban.
 
 
Forrás: Raven Industries (https://ravenind.com/path-to-autonomy)
 
 
Az automatizálás és a fentiekhez hasonló robotikai fejlesztések teljesen átformálják majd a gazdálkodást, sokkal produktívabb, hatékonyabb lesz a mezőgazdasági termelés. Az alapvető cél nemcsak az, hogy a hatékonyság növelés mellett kevesebb gépkezelőre legyen szükség, hanem, hogy a gépekezelők, gazdálkodók munkáját segítsék és egyszerűsítsék, és csak a lényeges, emberi döntéseket igénylő dolgokkal, feladatokkal kelljen foglalkozniuk, ne pedig pl. a gépek vezetésével, irányításával. A most bemutatott technológia több farmernél is volt már próbateszten, ilyen pl. Brady Fahlman (Fahlman Acres, Canada), aki ~ 4000 hektár területen gazdálkodik, de jövőre növekedni fog a gazdasága és kénytelen ugyanazzal a gépparkkal és emberi erőforrással megoldania a rá váró munkákat. Az egyik videóban ő is megszólal és megosztja a pozitív tapasztalatait is amiket a próbaüzem során gyűjtött.
 
A Raven Industries-nek már több működő automata rendszere is van, bár ha jól tudom, akkor kereskedelmi forgalomban még csak talán az egyik kapható, ez pedig az OMNiDRIVE™. Az OMNiDRIVE™ egy olyan rendszert testesít meg, amely segítségével a kombájn gépkezelője képes pár gombnyomással a tábla széléről a kombájnhoz hívni a gépekezelő nélküli automata ürítőkocsit és miután leűrítette rá a terményt, visszaküldeni a tábla szélére és leüríttetni vele gabonát az ott várakozó szállítójárműre.
 
 
Forrás: Raven Industries (https://ravenind.com/path-to-autonomy)
 
 
A vállalat másik lényeges, kísérleti fejlesztése az OMNiPOWER 3200, ami egy több művelet végrehajtására is képes automata önjáró platform. A megvalósítandó művelet (pl. vetés, permetezés vagy éppen műtrágyaszórás) függvényében a platform különböző modulokkal szerelhető fel (pl. műtrágyszóró modul) és képes az előre eltervezett illetve beprogramozott feladatok önálló végrehajtására. Ezt a technológiát már évek óta folyamatosan fejleszti a cég és az itt elért tapasztalatokat, eredményeket használják fel, ill. illesztik be a az olyan egyedi fejlesztéseikbe mint például a fentiekben bemutatott Case IH 5550 Trident automata önjáró erőgép.
 
 
Forrás: Raven Industries (https://ravenind.com/path-to-autonomy)


A videó sorozat szól még arról is, hogy minimum hány hektáros tábláknál, mekkora gazdasági méret esetén éri meg alkalmazni ezt a techológiát, az internet hálózat sebességének és lefedettségének fontosságáról, az adatbiztonságról, üzemeltetési biztonságról, és, hogy a két cég hogy látja az automatizálás jövőjét a mezőgazdasági szektorban.
 
 
 
Raven Industries a Rural America műsorban - 1. rész - Az automatizálásról (Forrás: Raven Industries (https://ravenind.com/path-to-autonomy))
 
 
 
Raven Industries a Rural America műsorban - 2. rész - A Raven Autonomy™ technológiával felszerelt Case IH Trident™ 5550 bemutatása (Forrás: Raven Industries (https://ravenind.com/path-to-autonomy))
 
 
 
Raven Industries a Rural America műsorban - 3. rész - Az automatizáláshoz vezető út bemutatása (Forrás: Raven Industries (https://ravenind.com/path-to-autonomy))
 
 


Kapcsolódó anyagok:


 
 
 
 

A bejegyzés szerzője
 
 
     Szabó Kornél Balázs
     ügyvezető
     mezőgazdasági mérnök
 
 
     Mobil: 06/30 523-0798
 
Vissza