Bemutatjuk saját termesztésű, másodfokú őszi búza vetőmagjainkat - 4. rész (Cameleon)

 
Bemutatjuk saját termesztésű, másodfokú őszi búza vetőmagjainkat - 4. rész
 
CAMELEON
 
 
Évek óta végzünk a Zalaszentgróti- és a Dunántúl több megyéjében is megtalálható Sileno® Bemutató Farmjainkon kisparcellás illetve üzemi szintű fajta- és tápanyag-reakciós kísérleteket, hogy megkönnyítsük partnereinknek a fajtaválasztást, ami a biztos hozam megalapozásához nélkülözhetetlen. Kísérleteinkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy a magas terméshozamú, jó műtrágya reakcióval rendelkező fajtákhoz a megfelelő tápanyag-utánpótlási technológiát javasoljunk. 
Az általunk kiválasztott és másodfokú termesztésbe bevont őszi búza fajták, amelyeket évről-évre vizsgálunk, mind az országos kísérletekben, mind a saját kísérleti területeinken a legjobbak között végeztek egyrészt hozam, másrészt tápanyag-reakció tekintetében is.
 

A Cameleon vetőmag előnyei:
 
- korai virágzású, középkorai érésű malmi búza.
                                    
- a szárazságnak jól ellenálló, szálkás kalászú típus
 
-  kiemelkedő termőképesség, kiváló betegség-ellenállóság, nagyon jó agronómiai tulajdonságok
 

Fajtajellemzők:
 
A CAMELEON kifejezetten jól termékenyülő szálkás kalásztípussal rendelkező korai és a közép-korai érésidő határán elhelyezkedő új malmi búza fajta. A fajta korai a virágzásban, de jellemzően a közép-koraiak első dekádjába eső fajtákkal azonos az érésben. Mindez az élettani- és fejlődésbeni jellemző lehetővé teszi a CAMELEON számára a környezeti stresszorokhoz - virágzás és szemkitelítődés idején olykor jelentkező szárazságstressz - elkerülését, melynek segítségével egy igazán produktív termésképzés lehetőségeit hordozó különlegesen új fajta jelenik meg a hazai köztermesztésben. 
 
A NÉBIH állami vizsgálati rendszerében a korai éréscsoport meghatározó fajtajelöltjeként a három vizsgálati év (2014-2015-2016) átlagában 8,74 t/ha-os hozammal és 122,5%-os relatív teljesítménnyel 2016.-ban felkerült a Nemzeti Fajtalistára. 
 
A három éven át zajló minőség vizsgálati eredmények alapján a CAMELEON sütőipari szempontból a B1-A2 értékcsoportba sorolható, a szemek átlagos sikértartalma 30,9% és fehérje tartalma 13,3%-körüli.
 
A lisztharmat, vörös- és sárga rozsda továbbá a fekete szárrozsda ellenállósága kiváló, a hálózatos levélfoltosság és a kalászfuzáriózis ellenállósága jó-közepes.  A CAMELEON évjárat stabil teljesítményének, különleges és jól hasznosítható agronómiai előnyeinek, dekoratív megjelenésének köszönhetően hamar felhívta magára a figyelmet a gyakorlai életben. Így ez a fajta ma már erőteljesen növekvő hazai vetőmag szaporító területtel is rendelkezik.
 
Az ország egész területére kompromisszumok nélküli termesztésre alkalmas fajta. Sőt, érésidejének köszönhetően a későbbi fajtákkal jól kombinálható a vetésszerkezetben. Hiszen a következetesen összeállított fajtaszortiment segítségével, produktív fajtákra alapozott érési sor alkalmazásával a munkacsúcsok is széthúzhatóak egy-egy gazdáságon belül.
 
Ábra: CAMELEON teljesítménye üzemi kísérletekben
 
 
 
Elérhetőségeinkért, árajánlat kéréshez kattintson IDE.
 
 
Videó: Jövedelmezőség műholdfelvételekkel, talajvizsgálatokkal és időjárás-adatokkal - Jó Gazda Program®
(Forrás: Agrofórum Online)

 

Kapcsolódó anyagok:
 
 

 

A bejegyzés szerzője
 
 
     Szabó Kornél Balázs
     ügyvezető
     mezőgazdasági mérnök
 
 
     Mobil: 06/30 523-0798
 
Vissza